15 mei 2006

Geld voor hernieuwbare energie naar aankoop emissierechten?

15/05/2006 | Bron: BBL

De Vlaamse regering lijkt van plan om geld dat oorspronkelijk bestemd was voor hernieuwbare energie en energiebesparing, te gebruiken om CO2-rechten in het buitenland te kopen. Momenteel bestaan twee fondsen naast elkaar: een Fonds Hernieuwbare energie en een Energiefonds. De bedoeling van het eerste is – uiteraard – hernieuwbare energie in Vlaanderen ondersteunen. Het Energiefonds is gericht op energiebesparende investeringen in Vlaanderen.

De regering wil de middelen van het Fonds Hernieuwbare energie nu overhevelen naar het Energiefonds, en er bovendien ook een “ruimere” toepassing aan geven. Want minister Peeters is intensief op zoek naar geld voor de emissierechten die de kloof naar onze Kyotodoelstelling moeten dichten. Vorige week vroeg de Minaraad in haar advies over het Programmadecreet dat de regering garanties zou geven dat er niet minder middelen naar binnenlandse investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing zouden gaan. Wij vinden dat alle investeringen die minstens alle investeringen die goedkoper in het binnenland kunnen, ook moeten gebeuren, en die zijn zeker nog niet uitgeput.

Sinds woensdag 10 mei zijn de documenten van de begrotingscontrole beschikbaar op de website van het Vlaams Parlement. De teksten lijken onze vrees alvast te bevestigen. De algemene tekst laat weinig ruimte voor twijfel: de middelen in het nieuwe fonds gaan naar “het aankopen van emissierechten in het kader van Kyoto”. Iets hoopgevender is de toelichting die er bij hoort, die stelt dat alvast 1,8 miljoen euro naar projecten voor hernieuwbare energie gaat. In het fonds Hernieuwbare energie zit nu 3 miljoen euro, en in het Energiefonds 12 miljoen euro. Waar de rest van de middelen zullen naartoe gaan, is “nog niet beslist”. Aan het parlement om hier krachtige eisen te stellen!

Vlaams Parlement
Advies MiNa-Raad

Geen opmerkingen: