16/05/2006 | Bron: De Tijd/De Morgen
Bangladesh wordt een van de grootste slachtoffers van de opwarming van de aarde. Meer overstromingen en een stijgende zeespiegel kunnen Bangladesh 20 procent van zijn grondgebied kosten. Miljoenen mensen zullen have en goed moeten verlaten op zoek naar onderdak, voedsel en water. De Britse niet-gouvernementele organisatie Christian Aid publiceerde maandag een onheilspellend rapport over de gevolgen van de opwarming van de aarde.
"De armsten van deze wereld zullen het meest lijden onder de gevolgen van de opwarming". De klimaatsverandering kan een groot deel van de inspanningen om honger en armoede terug te dringen ongedaan maken of zelfs terugdraaien, besluit Christian Aid. Neem nu Bangladesh. Meer dan de helft van het land ligt minder dan 10 meter boven de zeespiegel en 17 van de 140 miljoen inwoners woont op land dat amper één meter boven de zeespiegel uitstijgt.
De VN zien de zeespiegel in de 21ste eeuw met 15 tot 95 procent stijgen door de afsmelting van het pool- en gletsjerijs. Een stijging van het zeeniveau met één meter zet een vijfde van Bangladesh of zo'n 25.000 vierkante kilometer permanent onder water en zorgt voor 35 miljoen ontheemde kustbewoners. Door de stijging van de zeespiegel wordt vruchtbaar land regelmatig door zout water overspoeld, waardoor het onbruikbaar wordt voor de landbouw.
Bangladesh krijgt niet alleen af te rekenen met een stijging van de zeespiegel, maar ook met steeds meer overstromingen door de afsmelting van de gletsjers en de sneeuwlaag in het Himalayagebergte. Grote overstromingen kwamen in het verleden slechts om de twintig jaar voor. Door de opwarming is de frequentie opgelopen tot eens om de vijf tot zeven jaar. Door de opwarming zal de regenval tussen nu en 2030 met 15 procent toenemen, waardoor het gebied dat regelmatig blank komt te staan met 20 tot 40 procent zal toenemen.
Christian Aid voorspelt in de 21ste eeuw de dood van 182 miljoen inwoners van zwart Afrika door de opwarming van de aarde. De opwarming leidt onder meer tot droogte en dus hongersnood en het opduiken van onder meer malaria in gebieden waar de ziekte nog niet aanwezig was. Christian Aid houdt het Westen verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen. De organisatie roept de westerse landen daarom op hun verbruik van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen. Daarnaast moeten ze armere landen helpen over te schakelen op alternatieve energiebronnen, als wind en water.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten