22 mei 2006

Energie: topambtenaar bepleit gemeenschappelijk VS-EU-optreden

22/05/2006 | Bron: BELGA

De nationale staten kunnen de nieuwe energieproblemen niet langer alleen oplossen. Daarvoor is een internationale aanpak vereist. Dat verklaarde de Amerikaanse topambtenaar Anthony Wayne tijdens een debat in het European Policy Centre (EPC) te Brussel.

Wayne, die zich "assistant Secretary of State" mag noemen, wees op de noodzaak dat de Verenigde Staten in energiezaken gemeenschappelijk optreden met hun geallieerden, vooral de Europese Unie. Ondermeer inzake de bescherming van pijplijnen tegen terroristische aanvallen.

Wayne is in Brussel om er de EU-VS-top van 21 juni in Wenen voor te bereiden. Energie wordt daar één van de belangrijke agendapunten en Wayne hoopte dat er dan concrete afspraken gemaakt kunnen worden. "Intentieverklaringen alleen volstaan niet," aldus Wayne.

De Amerikaanse topambtenaar wees op de absolute noodzaak om de energiebronnen te diversifiëren. Daarom moet er volgens hem in vloeibaar aardgas (LNG), kernenergie en nieuwe technologieën geïnvesteerd worden. Tegelijkertijd moet er naar nieuwe olie-en gasbronnen gezocht worden. "Dat is momenteel problematisch", aldus Wayne, "omdat de meeste nieuwe bronnen in landen liggen waar de markteconomie in het defensief is of nauwelijks bestaat". Bijgevolg zijn er maatregelen gewenst die het investeringsklimaat kunnen verbeteren.

Naast de diversificatie zijn grotere energie-efficiëntie en een prijssysteem dat op de markt gebaseerd is, de andere prioriteiten van het Amerikaans energiebeleid. In tegenstelling tot de Amerikaanse vice-president Dick Cheney op 4 mei te Vilnius haalde Wayne niet naar de Russen uit. Op geen enkel moment waarschuwde hij voor Russische chantage, wel sprak hij de hoop uit dat de Russen zich verder in de globale markt zullen integreren en de eigen energiemarkt voor andere, internationale bedrijven zal openen. "We moeten er ons ook van bewust zijn", aldus Wayne, "dat de EU ondanks alle diversificatie, voor vele jaren zeer afhankelijk van de Russische energie zal blijven".

Geen opmerkingen: