29 mei 2006

"Bouw nieuwe stegs in gevaar als Duitsland allocatieplan niet wijzigt"

Bron: Energeia/Montel Powernews

Investeringen van meer dan EUR 10 mrd in nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales in Duitsland komen in gevaar, wanneer het Duitse allocatieplan voor de tweede fase van het emissiehandelsstelsel niet gewijzigd wordt. Dat is te lezen in een gezamenlijke verklaring van de vier Duitse bedrijven Concord Power Lubnin, Statkraft Markets, Mark E en Trianel European Energy.

Volgens de bedrijven stelt het Duitse nationale allocatieplan (NAP) gasgestookte centrales achter bij kolencentrales, door ze minder emissierechten te verstrekken. In het huidige NAP voor de tweede fase krijgt een Duitse kolengestookte centrale 750 kg CO2 voor iedere opgewekte MWh, terwijl een gasgestookte centrale slechts 365 kg ontvangt.

"Dit ondanks de hogere efficiëntie en lage-emissietechnologie van moderne steg-centrales", aldus de vier bedrijven. Bovendien zal de verdeling van emissierechten worden gebaseerd op standaard load-profielen. Dat is in het nadeel van gasgestookte centrales, omdat zij momenteel niet worden gebruikt voor baseload-opwekking in Duitsland.

Als de manier waarop de CO2-rechten worden verdeeld, niet wordt gewijzigd, dan "is er een echte bedreiging voor een opwekkingsoligopolie op lange termijn, met hogere prijzen voor alle spelers tot gevolg". Dat zegt Christian Appel, projectmanager bij Concord Power. Helge-Jürgen Beil, managing director bij Statkraft Markets, zegt dat zijn bedrijf "erg verrast is door de maatregelen in het tweede allocatieplan."

Geen opmerkingen: