02 juli 2007

"Verwoestijning bedreigt twee miljard mensen"

29/06/2007 | Bron: Metro

Twee miljard mensen worden in de toekomst bedreigd door toenemende woestijnvorming. Vooral in sub-Sahara Afrika en centraal Azië zorgt de verarming van de grond in droge gebieden voor wat experts de grootste ecologische hindernis van dit moment noemen.

Woestijnvorming is niet de uitbreiding van de bestaande woestijnen, wel het verdorren van land door menselijke activiteiten zoals landbouw en veeteelt. Volgens een rapport van de UN University vormt het fenomeen "de grootste ecologische uitdaging van onze tijd". Wanneer er geen actie tegen wordt ondernomen, kunnen in de komende tien jaar vijftig miljoen mensen door de omstandigheden gedwongen ontheemd raken. Op langere termijn worden zelfs twee miljard mensen, een derde van de gehele wereldbevolking, bedreigd door het milieuprobleem dat nu al 100 tot 200 miljoen vooral Afrikanen en Aziaten teistert.

De grote groepen ontheemde mensen die hun woonplaatsen noodgedwongen moeten verlaten, zorgen voor toenemende druk op beschikbare natuurlijke grondstoffen, maar ook op dichtbij gelegen gemeenschappen. En dat kan volgens de onderzoekers leiden tot sociale problemen en zelfs leiden tot internationale instabiliteit.

Het rapport roept daarom de regeringen van landen in droge gebieden op hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze moeten hun beleid voor landgebruik aanpassen om een eind te maken aan overbegrazing en niet-duurzame irrigatiepraktijken. "Terwijl het probleem groter wordt, worden er minder middelen beschikbaar gesteld. Regeringen moeten landbouwers juist financiële prikkels geven om bedreigd land te beschermen", klinkt het.

Meer informatie: Many of 2 Billion Dryland Dwellers at Risk as Land Degrades

Geen opmerkingen: