05 juli 2007

'Energieverbruik gadgets zorgt voor snelle groei milieubelasting'

4/07/2007 - Bron(nen): Tweakers, Energieportal.nl

De voorliefde van de consument voor gadgets zorgt de komende decennia voor een enorme toename in het stroomverbruik, zo waarschuwen Britse onderzoekers. Hierdoor komen de voorgenomen reducties in de CO2-uitstoot onder druk te staan.

De Britse Energy Saving Trust stelt in zijn rapport 'The Ampere Strikes Back' dat consumenten-apparatuur in 2020 verantwoordelijk zal zijn voor 45 procent van het totale huishoudelijke stroomverbruik. Daarmee worden traditionele energieverslinders als witgoed en verlichting gepasseerd. Uit berekeningen van de organisatie blijkt dat de Engelsen bij ongewijzigd beleid zeker veertien nieuwe elektriciteitscentrales nodig zullen hebben om alle laptops, lcd-schermen en settopboxen in de toekomst te kunnen voeden. In Nederland hield minister van Milieu Jacqueline Cramer afgelopen maandag nog vast aan de bouw van vier kolencentrales, om zo aan de stijgende energiebehoefte te kunnen voldoen.

Een groot deel van de groeiende vraag naar elektriciteit voor huishoudelijke toepassingen komt volgens de onderzoekers voort uit het sluimerverbruik. Deze wordt veroorzaakt doordat consumenten hun apparatuur in de standby-stand laten staan, zonder te beseffen dat de apparatuur in veel gevallen nog flink door blijft slurpen. Andere oorzaken zijn het groeiend aantal huishoudens en de neiging om verouderde apparatuur, zoals televisies en pc's, op andere plaatsen in het huis te hergebruiken. Daarnaast weten weinig mensen dat een plasma- of lcd-televisie tot drie keer meer stroom opslokt dan een traditionele crt-beeldbuis. De grootste plasma-tv die momenteel op de Britse markt verkrijgbaar is, een exemplaar met een 103" scherm, kent een stroomverbruik van 1,5kW. Volgens de Britse onderzoekers zorgen ook de clusters van allerhande apparatuur voor meer vraag naar energie. Terwijl een consument in het verleden uitsluitend de radio aanzette om een station te beluisteren, zo zet de hedendaagse muziekliefhebber minimaal een internetrouter, een computer en een versterker aan om naar webradio te kunnen luisteren.

De honger naar elektriciteit voor huishoudelijk gebruik brengt de ambitieuze Britse doelstelling om het CO2-verbruik de komende tientallen jaren met tientallen procenten terug te dringen, in gevaar. De opstellers van het rapport willen het stroomverbruik onder andere beperken door de consument beter voor te lichten. Door apparatuur niet op standby te laten staan, kan een huishouden jaarlijks tientallen tot honderden euro's op de elektriciteitsrekening besparen. Verder praten de Britten met de elektronica-industrie om de standby-functie van consumentenapparatuur zelfs geheel achterwege te laten. Overigens wordt ook op Europees niveau gewerkt aan strengere regels om het sluipverbruik terug te dringen.

Geen opmerkingen: