27/07/2007 | Bron: Electrabel e-ditie
Hydro en Siemens hebben een akkoord afgesloten om samen drijvende windmolens te ontwikkelen die ver op zee geplaatst kunnen worden. Dat hebben beide bedrijven dinsdag meegedeeld. Het voordeel van drijvende turbines is dat ze geplaatst kunnen worden op stukken zee waar de bodem te diep is voor een vaste verankering.
Volgens het akkoord zal Siemens Power Generation een demonstratieturbine leveren aan Hydro. Die zal getest worden langs de Noorse kust. Hydro heeft de vergunning om een demo-windmolen in zee te plaatsen langs Karmøy (een eiland nabij het zuidwesten van Noorwegen). Hydro brengt zijn 'Hywind'-technologie in, ofwel de kennis om betonconstructies te laten drijven, opgedaan in de olie-industrie.
Een andere optie die het Noorse concern overweegt, is om de molen nabij een boorplatform te plaatsen om dat platform van schone elektriciteit te voorzien. Om aan voldoende energie te komen, verbranden de Noorse boorplatforms momenteel aardgas. Dat procedé is verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot van Noorwegen; dat de op vier na grootste olie-uitvoerder ter wereld is en de op twee na grootste aardgasexporteur.
Siemens Power Generation is een grote leverancier van offshore windturbines met vaste verankering. Hydro heeft een gevarieerde portfolio aan duurzame-energieprojecten. Het concern opende eerder deze maand het eerste Noorse waterstof-vulstation, en is medeaandeelhouder van Ocean Power Delivery; dat bezig is om 's werelds eerste commerciële golfkrachtcentrale neer te zetten voor de kust van Portugal.
Het initiatief van Siemens en Hydro heeft onmiddellijk tot een reactie geleid in Nederland. De Kustvereniging wil dat de regering afziet van de verdere bouw van windmolenparken vóór de kust. In plaats daarvan moeten er drijvende windparken komen verder op zee. De milieuorganisatie vindt dat de vijf kleinere windparken die nu zijn gebouwd en gepland de vrije horizon van de Hollandse kust voor een groot deel aantasten.
In het kader van de inspraak rond de offshore windturbineparken IJmuiden-2, Katwijk en Hoek van Holland heeft de Kustvereniging erop aangedrongen dat de minister van Verkeer en Waterstaat kijkt naar de gecombineerde effecten van deze drie nieuwe parken, bovenop de huidige twee (Egmond en IJmuiden-1). De organisatie pleit voor 'een strategische milieubeoordeling' en een onderzoek naar de mogelijkheden voor drijvende parken verder op zee.
De Kustvereniging wijst erop dat Norsk Hydro en Siemens zojuist een akkoord hebben afgesloten om samen drijvende windmolens te ontwikkelen die ver op zee geplaatst kunnen worden. Ook Arcadis Duitsland werkt aan een systeem van verplaatsbare windmolens voor dieper water. Volgens de Kustvereniging kunnen windmolens in de toekomst op de meest winderige locaties staan, "zonder dat het zicht vanuit de badplaatsen vervuild" wordt. Bovendien kan door directe koppeling aan boorplatforms de CO2-uitstoot van grote olie- en gasproducenten met een kwart worden teruggebracht, claimt ook de Kustvereniging.
Voor locaties ver op zee of op de oceaan wil de Kustvereniging onderzocht zien of de drijvende parken waterstof kunnen produceren en of er in halfopen bassins onder de molens viskwekerij mogelijk is. "In het licht van de noodzakelijke beperkingen aan de visserij moet grootschalige viskweek worden ontwikkeld zonder dat daarmee de Europese kustwateren worden vervuild."
Copyright ©, Energeia/ANP, 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
vreemd : de energiebehoefte van aardolie winning op zee veroorzaakt de helft van Noorwegens CO2 uitstoot...
zou het kunnen dat hier enkele dingen doorelkaar gegooid worden :
-het affakkelen van aardgas bij aardoliewinning (of wordt die tegenwoordig opgevangen en verkocht (zou me logisch lijken))
-het opwekken van elektriciteit in motoren met aardgas als brandstof.
-of is er zoveel energie nodig om de aardolie op te pompen ? (op een gegeven moment wordt dit een energieverbruiker iplv een energiebron)
Gaaan we op den duur dan energie van windturbines gebruiken om aardolie op te pompen waar minder energie inzit ? Dan kunnen we beter die olie met zijn CO2 laten zitten en ineens de door windturbines opgewekte elektriciteit verbruiken.
wat is de produktie van aardolie door Noorwegen ?
Een reactie posten