03 juli 2007

"Europese omzet bioplastic verdubbeld in 2006"

02/07/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

Wie vandaag naar de supermarkt gaat, wandelt er niet meer buiten met gratis plastic verpakkingszakjes. Aan de kassa betalen we voortaan voor zakjes uit maïs, aardappelen of suikerriet. Bioplastic is dé hit van het jaar, schrijft Het Nieuwsblad.

Dinsdag is de ecotaks op plastic wegwerpverpakking ingegaan. Om de taks te ontwijken, maar ook om hun imago te verzorgen, schakelen winkelketens over op biologisch afbreekbare alternatieven. Delhaize biedt de klanten al langer herbruikbare tassen aan. Wie die tas vergeet, krijgt voortaan de mogelijkheid composteerbare zakjes te kopen tegen vijf eurocent per stuk. Ze zijn van bioplastic, op basis van maïs en aardappelen. Delhaize belooft hiermee 720 ton niet-afbreekbare plastic per jaar te besparen. Carrefour zegt 300 ton polystyreen - een kwalijke synthetische plastic - te besparen door over te schakelen op vlootjes uit suikerriet voor gehakt.

Bioplastic beleeft een boom. "Vorig jaar verdubbelde in Europa nagenoeg de omzet van afbreekbaar plastic op basis van planten", zegt Bart Dekeyser, algemeen directeur van Sidaplax, een importeur van bioplastic die een nieuwe fabriek bouwt in Evergem bij Gent. Hij vermoedt dat dit jaar de kaap van 600.000 ton biofolie en aanverwanten wordt overschreden - een kaap die de industrie zelf pas haalbaar achtte tegen 2010.

André Hoornaert van Biopack & Logistics uit Nieuwpoort beaamt grotendeels wat zijn collega uit Gent zegt. "Maar in de groothandel blijft de prijs de doorslag geven", zegt Hoornaert nuchter. "Het is alleen omdat sommige afbreekbare producten zelfs onder de prijs van synthetische plastic zakten dat ze succes kennen. PLA-folie bijvoorbeeld blijft wel duurder dan vervuilend plastic".

Zowel Sidaplax als Biopack zijn invoerders: ze produceren zelf niet. "We zitten in een boom-markt, met steeds meer toepassingen", zegt Dekeyser van Sidaplax. "Maar in verhouding tot het synthetische volume halen we nog steeds een omzet van amper 0,6 procent". Andere bronnen melden dat we inmiddels dicht tegen het vol procent aanzitten. "Maar ik geloof nooit dat bio het synthetische plastic volledig zal verdringen". Hoornaert bevestigt, maar is niettemin ambitieus: "We zijn klaar om binnen de twee jaar op eigen productie over te schakelen".

Geen opmerkingen: