02 juli 2007

Europese energiemarkt volledig vrijgemaakt

30/06/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

Sinds zondag zijn alle elektriciteits- en gasmarkten in Europa vrijgemaakt. Die Europese mijlpaal geeft weinig reden tot feestgedruis. In België en de landen waar de markt de voorbije jaren al werd vrijgemaakt, waren de reacties lauw tot ronduit negatief. Van de beloofde prijsverlagingen en betere dienstverlening kwam weinig in huis. De energiereuzen zagen hun winsten wel fors oplopen.

De Franse gezinnen ontwaakten zondag in een vrijgemaakte energiemarkt. Frankrijk heeft als enige West-Europese land de uiterste datum voor de invoering van de liberalisering afgewacht. De meeste EU-lidstaten - en ook in Vlaanderen - hebben de voorbije jaren de markt in stappen vrijgemaakt. De officiële creatie van de Europese eenheidsmarkt is een moment om stil te staan bij het liberaliseringsproces.

Op het eerst gezicht is de balans weinig rooskleurig. In vele landen werden de verbruikers geconfronteerd met prijsverhogingen, facturatieproblemen of slechte service. Die bevindingen doen steeds meer stemmen opgaan voor prijsplafonds, uitzonderingen, tot en met het volledig terugdraaien van de liberalisering.

Natuurlijk is de balans niet zo negatief als soms wordt gesuggereerd, schrijft De Tijd. De processen om over te stappen naar een nieuwe leverancier zijn fors verbeterd. De forse stijging van de grondstoffenprijzen (olie, aardgas, steenkool en uranium) de afgelopen jaren maken de vergelijking met het prijsniveau van het gereguleerde systeem bovendien moeilijk. De liberalisering viel ook samen met een streven naar een groenere energievoorziening. Maar alle nobele doelstellingen om windenergie, zonnepanelen, biomassa- en waterkachtcentrales te stimuleren hebben een kostprijs. De factuur voor de groenestroomcertificaten en CO2-emissierechten werden op de consument verhaald.

De opsplitsing van de geïntegreerde energiebedrijven in producenten, netbedrijven en leveranciers heeft geleid tot grote aanpassingen. Het ontstaan van net- bedrijven als Elia, Fluxys, Eandis en Infrax ging niet zonder slag of stoot en leidde tot hoge opstartkosten.

Geen opmerkingen: