02 juli 2007

Groene golf raakt top energiesector

27/07/2007 | Bron: FD

Wereldwijd hebben topbestuurders van energiebedrijven klimaatverandering tot topprioriteit gebombardeerd. Het aanmoedigen van duurzame energie en energiebesparing staan bovenaan op de beleidsagenda. Dat blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers dat vandaag wordt gepubliceerd. PwC spreekt van een 'complete ommezwaai' omdat een jaar geleden de leveringszekerheid nog als grootste uitdaging werd gezien. PwC interviewde 114 leiders van grote energiebedrijven in 44 landen.

De zekerheid van de energievoorziening blijft overigens een heikel punt, want de onzekerheid van de levering op lange termijn van olie en gas is afgelopen jaar verder toegenomen. Vooral Amerikaanse en Europese energiebestuurders maken zich hier zorgen over. Die houden verband met het feit dat westerse landen niet zelfvoorzienend zijn en afhankelijk zijn van de import van olie en gas uit landen met een instabiel politiek klimaat, zoals Rusland, Iran en Venezuela. '71% van de wereldwijde energieleiders voorziet problemen met betrekking tot een evenwichtige vraag en aanbod, tegenover 51% vorig jaar', aldus PwC.


Het zijn deze zorgen die de verduurzaming van de energievoorziening een impuls geven. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht dat kernenergie, zonne- en windenergie over vijf jaar een 'substantieel' deel zullen uitmaken van de energiemix. Een jaar geleden zei minder dan 20% dat nog.

Partner Aad Groenenboom van PwC waarschuwt voor een te groot optimisme. 'Het is nog te bezien hoe snel deze duurzame bronnen en kernenergie echt dominant zullen zijn in de energiemix.' De 'denk- en handelwijze over energie-efficiëntie en schone brandstoffen' verandert dan wel volgens Groenenboom, 'maar ons rapport waarschuwt ook dat de daadwerkelijke voortgang beperkt zal zijn als er geen effectieve en consistente internationale regelgeving komt.'

Volgens PwC zijn 'economische stimuleringsmaatregelen voor energiebedrijven noodzakelijk voor een omslag'. Ook een 'effectief en breed gedragen emissiehandelssysteem is een absolute voorwaarde voor verandering, zeker voor de landen met veel uitstoot en verbruik, zoals de VS, India en China', aldus Groenenboom.

Bijna driekwart van de bestuurders meldt te investeren in het verhogen van de energiezuinigheid bij consumenten. De bestuurders verwachten veel van technologische ontwikkelingen op dit vlak. 'Technologische vooruitgang kan een geheel nieuw tijdperk van efficiënte inluiden; 81% van de Amerikaanse respondenten (22% in 2005), 43% in Europa (33% in 2005) en wereldwijd 62% (41% in 2005) is deze mening toegedaan.'

Geen opmerkingen: