30 oktober 2006

Voorlopig nog omrijden voor tankbeurt biodiesel

29/10/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Lang niet alle tankstations zullen vanaf 1 november biodiesel aanbieden. De brandstofproducenten zijn lang niet allemaal klaar, want de overheid maakte pas recent afspraken met de leveranciers van biodiesel. Oliemaatschappijen mogen per liter diesel 3,37 procent biobrandstof toevoegen. Ze doen dat vrijwillig en kunnen de extra kosten van het duurdere bioproduct recupereren omdat de overheid vanaf 1 november de accijnzen op autodiesel verhoogt, aldus Het Nieuwsblad op Zondag.

De oliemaatschappijen maken geen publiciteit rond de biodiesel en reageren erg voorzichtig op de vraag of ze klaar zijn voor de levering van het product, leert een rondvraag van de zondagskrant. Voor de portemonnee van de automobilist maakt biodiesel of gewone diesel geen verschil uit.

Biodiesel wordt in ons land hoofdzakelijk uit koolzaad gewonnen. De Vlaamse landbouwers lijken koolzaad te wantrouwen. Vorig jaar werd 10.000 hectare koolzaad gezaaid in ons land, waarvan amper een tiende in Vlaanderen. Al ging het toen wel om een vertienvoudiging van het areaal in 2004. Dit jaar zou de opmars van het ingezaaide koolzaad tot stilstand gekomen zijn. Dat heeft onder meer te maken met de aantrekkelijke tarweprijzen.

Geen opmerkingen: