30 oktober 2006

Muylle (CD&V) betwijfelt of België Kyotodoelstelling haalt

30/10/2006 | Bron(nen): Belga

CD&V-kamerlid Nathalie Muylle betwijfelt of België de Kyotodoelstelling haalt. Daarvoor heeft de federale regering te weinig concrete maatregelen genomen om de broeikasuitstoot door verwarming van gebouwen en door het transport terug te dringen, zegt ze. Ook zijn er volgens haar onvoldoende maatregelen om de uistoot na 2012, wanneer het Kyotoprotocol afloopt, verder terug te dringen.

Volgens Muylle heeft de federale regering in het klimaatbeleid te veel de nadruk gelegd op de verhandelbaarheid van emissierechten en te weinig op maatregelen rond grote vervuilers waarvan de uitstoot nog toeneemt, zijnde de verwarmde gebouwen (huizen en kantoren) en de transportsector.

Muylle betreurt dat de regering nu pas aankondigde audits te zullen uitvoeren voor federale overheidsgebouwen. Dit had volgens haar al eerder kunnen gebeuren. Ook in het dossier van de biobrandstoffen is volgens Muylle te veel tijd verloren. "Was de druk van de gewesten er niet geweest dan hadden we hier nog geen fiscaal kader voor", zegt ze.

Over de periode na 2012 zegt Muylle te betreuren dat minister van Leefmilieu Bruno Tobback het openhouden van de kerncentrales niet als optie neemt. "We gaan afhankelijk worden van aardgas, wat zorgt voor veel meer uitstoot", zegt ze.

Muylle herhaalt ook de kritiek van haar partij dat de door de regering aangekondigde taks op verpakkingen niet met de strijd tegen broeikasgassen te maken heeft, maar een puur budgettaire maatregel is.

Geen opmerkingen: