25 oktober 2006

Studiedag van Leerstoel Boerenbond screent Kyoto

24/10/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Sinds 1990 is de uitstoot van broeikasgassen in de land- en tuinbouw met 13 procent afgenomen. Tegelijkertijd bereidt de sector zijn toekomst voor als energieproducent. De jongste jaren zijn termen als bio-ethanol, WKK, ppo en biogas tot het gemeengoed van de agrarische sector gaan behoren. Op 24 november organiseert de 'Leerstoel Boerenbond' een studiedag die de economische impact en de opportuniteiten van het Kyoto-verdrag wikt en weegt.

Bij hernieuwbare energiebronnen denken landbouwers in de eerste plaats aan mest, energieteelten en allerhandig plantaardig en dierlijk afval. "Noem het liever secundaire grondstoffen waarvan het gebruik als energiebron een serieuze bijdrage levert aan het milieu", zegt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van Boerenbond. Ze benadrukt dat veel land- en tuinbouwers al gestart zijn met energieproductie "ondanks de vele juridische, technische en economische onduidelijkheden en knelpunten".

Tijdens de studiedag van de Leerstoel Boerenbond komen de visies aan bod van diverse professoren over thema's zoals biobrandstoffen en de relatie tussen landbgebruik en de opname van koolstofdioxide. Shell en Aveve schetsen hun toekomstverwachtingen over agrarische energiebronnen. Milieuminister Peeters benadert Kyoto vanuit een politieke hoek en VRT-journalist Jos Vanhemelryck wordt opgetrommeld voor een kritische slotbedenking. De locatie voor de studiedag is het Boerenbond-gebouw. Inschrijven dient te gebeuren vóór 20 november.

De Leerstoel Boerenbond werd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Boerenbond in 1990 in het leven geroepen om academische inzichten over landbouw weerklank te laten vinden. Dat gebeurt jaarlijks door de organisatie van een studiedag.

Geen opmerkingen: