21 oktober 2006

"Biogasinstallatie is geen afvalverwerking"

20/10/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Het provinciebestuur beslist of landbouwers Rudy Bayens uit Ternat een biogasinstallatie mag bouwen. Bij het tegenstribbelende buurtcomité Terlinden blijven de gemoederen hoog oplaaien. "Al 13 Vlaamse gemeenten hebben een dergelijke inplanting van afvalverwerkingsinstallaties afgewezen of hebben het zich beklaagd dat ze een voorlopig positief advies hebben gegeven", luidt het. "Ik vraag geen vergunning voor afvalverwerking, wel voor vergisting", reageert Bayens in Het Laatste Nieuws.

Het platform Biogas-E lanceerde onlangs een oproep voor een sereen en genuanceerd debat over biogasinstallaties. Er is duidelijk nog werk aan de winkel. In Ternat heerst ogenschijnlijk verwarring alom rond het vergistingsprocédé dat er zou ingeplant worden. "Allicht beschouwt het comité grasafval als huishoudelijk afval. Maar als ik gras maai van mijn weiden, dan is dat een landbouwactiviteit en is het grasafval goed en wel een landbouwproduct. Enkel als er gras wordt aangevoerd van bedrijven die in tuinen gras hebben gemaaid, kan er sprake zijn van tuinafval", aldus Bayens.

Het Terlindencomité vreest meer verkeersdrukte, stank- en lawaaihinder en een aanslag op het landschap. Het voelt zich naar eigen zeggen gesteund door de politieke overheid. "Tegen sommige van dergelijke projecten loopt nog een beroepsprocedure. Minister Peeters heeft ook al een toegekende vergunning vernietigd", klinkt het. "Alleen Zoutleeuw heeft neen gezegd tegen de vraag tot de bouw van een biogasinstallatie", countert Bayens. "Goed om weten is dat het hier om een kleine landbouwer gaat die een grote installatie wilde oprichten, helemaal niet te vergelijken met mijn aanvraag".

Hoe dan ook heeft het gmeentebestuur van Ternat het dossier van de milieuvergunningsaanvraag enkele weken geleden overgemaakt aan het provinciebestuur. Dat zal de knoop moeten doorhakken. Na het verdict kunnen beide partijen desgevallend nog wel in beroep gaan.

Geen opmerkingen: