30 oktober 2006

Barroso wil afhankelijkheid van fossiele energie snel verminderen

30/10/2006 | Bron(nen): Belga

In januari 2007 komt de Europese Commissie met een uitgebreid pakket energiemaatregelen naar buiten. "Het doel van die voorstellen", aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso maandag in Lissabon, "is om het aandeel van de fossiele brandstoffen in de Europese energiemix te versneld te verminderen".

Barroso voorspelde dat energie opnieuw een drijvende kracht van de Europese integratie wordt. In Lissabon sprak hij op een conferentie over Europese energiestrategie. In zijn tussenkomst verwees de Commissievoorzitter naar de informele Europese top van Lahti, waar de 25 EU-lidstaten met de Russische president Vladimir Poetin over energie praatten. "Ik was onder de indruk", aldus Barroso, "van de vaste wil van alle lidstaten om in een gemeenschappelijk front met de Russen te praten."

Barroso weidde vooral uit over het energieplan waarmee de Commissie in januari naar buiten komt. Daarmee wil het dagelijks bestuur van de EU het aandeel van de fossiele brandstoffen in de Europese energievoorziening versneld verminderen. Dat plan heeft volgens Barroso 4 pijlers.

Eerst is er de energiebesparing van circa 20 procent. Daarnaast moet het aandeel van hernieuwbare energiebronnen substantieel stijgen. Ten derde moet de CO2-uitstoot van de fossiele brandstoffen die we gebruiken substantieel verminderen. Hier wil Barroso prioriteit geven aan het onderzoek naar propere steenkool.
"Immers", aldus de Commissievoorzitter, "steenkool is relatief goedkoop en beschikbaar in de Europese Unie."

Tenslotte is er de kernenergie. Barroso onderstreept dat de keuze voor het nucleaire geen Commissiebevoegdheid is. Wel kan de Unie een bijdrage leveren om kernenergie veiliger te maken en het onderzoek te bevorderen. "Het debat over kernenergie", aldus Barroso, "mag geen taboe zijn."

Begin 2007 zal de Commissie ook de "Europese energievisie" verduidelijken. Volgens Barroso moet het document duidelijke doelstellingen bevatten hoe de Europese energiemix verder moet evolueren. "Dit rapport", aldus Barroso, "wordt de hoeksteen van het hele pakket en komt op het menu van de Lentetop van regeringsleiders."

Barroso eindigde zijn tussenkomst met de bedenking dat energie één van de drijvende krachten van de Europese integratie was. "Nadat energie vele jaren uit de belangstelling verdween", zo stelde de Commissievoorzitter, "wordt het opnieuw de motor van de Europese integratie".

Geen opmerkingen: