21 oktober 2006

Australië beleeft ergste droogte van voorbije eeuw

17/10/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Australië wordt geconfronteerd met de ergste droogte in meer dan 100 jaar. Daardoor dreigt de economische groei dit jaar 0,5 tot 1 procentpunt lager uit te vallen. De export van landbouwproducten daalde met 27 procent en zakt daarmee tot haar laagste peil in 8 jaar. Verwacht wordt dat de tarweproductie in 2006-2007 met de helft zal dalen tot 11,5 miljoen ton, meldt De Tijd. Intussen begint zich op het zuidelijk halfrond een El Niño te ontwikkelen. Dat weerpatroon leidt tot extra droogte in het westelijke deel van de Stille Oceaan en tot extra neerslag in het oostelijke deel.

De Australische premier, John Howard, wees er eind vorige week op dat de droogte opnieuw gevolgen zal hebben voor de economische groei. In het tweede kwartaal van dit jaar vertraagde de groei al tot 1,9 procent, de zwakste groei in drie jaar. Minister van Financiën Peter Costello stelde onlangs onomwonden dat agrarisch Australië zich in een recessie bevindt. De meeste landbouwers zullen volgens hem dit jaar zonder inkomen vallen en geconfronteerd worden met buitengewone verliezen.

Premier Howard kondigde daarom hulpmaatregelen aan ter waarde van 350 miljoen Australische dollar. Waarnemers verwachten dat in de loop van de komende maanden bijkomende maatregelen worden aangekondigd. Howard heeft de centrale bank ook opgeroepen om rekening te houden met de gevolgen van de droogte wanneer ze volgende maand een beslissing moeten nemen over een bijkomende renteverhoging. Veel landbouwers gaan al gebukt onder een zware schuldenlast. Een rentestijging zou voor velen een zware slag zijn.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel in Australië. Het gemiddeld inkomen van Australische melkveehouders is volgens het Agrarisch Dagblad tijdens het afgelopen seizoen gestegen met 24 procent. De stijging heeft vooral te maken met de melkprijzen, die met 3,5 procent stegen. Dat maakte de lichte daling van de melkopbrengst goed. Bovendien pakten de veevoederkosten lager uit. Met minder dieren lukt het de Australische melkveehouders om steeds meer melk te produceren, vooral dankzij het geven van extra veevoeder. De betrokken boeren zijn optimistisch over hun toekomst.

Geen opmerkingen: