23/01/07 | Bron(nen): Financieele Dagblad
Kolenmijnen maken in Europa een comeback. Na jaren van een slinkend aantal mijnen bestaan nu vier plannen in Frankrijk en Groot-Brittannië voor openstelling van eerder gesloten mijnen dan wel geheel nieuwe mijnbouw. Kolen zijn onontbeerlijk om de energievoorziening in Europa veilig te stellen, zo stellen wetenschappers in het rapport World Energy Technology Outlook - 2050, dat de Europese Commissie recentelijk presenteerde. Terwijl olie en gas de komende decennia steeds schaarser worden, is de wereldvoorraad kolen nog voor tweehonderd jaar van verbruik toereikend.
De interesse om mijnen te (her-) openen, heeft te maken met de gestegen vraag op de wereldmarkt, zegt secretaris-generaal Thorsten Diercks van Euracoal, de Europese belangenorganisatie van de kolensector. 'Maar wat hier ook sterk speelt, is de discussie over de zekerheid van energieleverantie.' De EU twijfelt aan de betrouwbaarheid van haar belangrijke olie- en gasleverancier Rusland, na de trammelant in 2006 en begin dit jaar rond onderbroken olie- en gastransport.
De Duitse mijnbouwgigant RAG gebruikt het argument van 'zekere energieleverantie' eveneens. Het delven van Duitse steenkool is niet rendabel zonder overheidssteun. Op dit moment woedt een debat over het dichtdraaien van de subsidiekraan, maar het staken van steun zou 'uit oogpunt van energiepolitiek het verkeerde signaal zijn', zei RAG-ceo Werner Müller vorige maand. Berlijn moet juist tot 2018 financiering zeker stellen, aldus Müller. Volgens Euracoal is op dit moment ondergrondse kolenmijnbouw zonder subsidie mogelijk in Tsjechië en Polen, maar niet in Spanje en Duitsland. Bovengronds gewonnen kool kan de concurrentie op de wereldmarkt aan.
Het debat over kolenvoorraden speelt niet in Nederland. Chemieconcern DSM is de grootste concessiehouder voor kolenreserves in Nederland. Het beschouwt die niet als 'strategisch', zegt woordvoerder Gerard van der Zanden. 'Wel blijven we kijken we naar mogelijke toekomstige economische kansen om wat met die voorraden te doen.' Het bedrijf heeft bijvoorbeeld onderzoek laten doen naar het ondergronds vergassen van kolen, om daarmee stroom te produceren.
29 januari 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten