09 januari 2007

VS protesteren tegen CO2-uitstootplafonds voor vliegtuigen

09/01/2007 | Bron(nen): Belga

De Amerikaanse onderminister van Transport John Byerly heeft dinsdag in Brussel protest aangetekend tegen het voornemen van de Europese Unie om de buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vanaf 2012 quota voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) op te leggen.

Byerly waarschuwde dinsdag op een persconferentie dat het Europese plan "een levendige controverse" zal opleveren. "Wij verwerpen de verplichte en unilaterale integratie van alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen in de uitstoothandel", zo verklaarde de onderminister.

Byerly is ervan overtuigd dat de maatregel internationale conventies over luchtvaart met voeten treedt. De Europese Commissie betwist dat. "Wij hebben onze juridische diensten ingeschakeld, en we hebben er dus alle vertrouwen in dat het plan wettelijk is", reageerde een woordvoerster dinsdagmiddag.

Eind vorig jaar stelde de Commissie voor om de luchtvaartmaatschappijen in te schakelen in de Europese markt voor CO2-uitstootrechten. Volgens het voorstel, dat nog groen licht moet krijgen van het Europese Parlement en de EU-lidstaten, moeten alle intra-Europese vluchten vanaf 2011 geïntegreerd worden in de handel. Een jaar later zou de verplichting ook moeten gelden voor alle internationale vluchten die via Europese luchthavens passeren.

De handel in CO2-uitstootrechten is één van de voornaamste wapens van de EU in de strijd tegen klimaatverandering. Bedrijven uit vervuilende sectoren krijgen een welbepaald aantal uitstootrechten toegekend. Bedrijven die meer uitstoten dan werd toegestaan, moet bijkomende rechten aankopen bij bedrijven die erin slaagden om minder CO2 uit te stoten.

Geen opmerkingen: