04 januari 2007

Eurobarometer energie

20/12/2006 | Bron: Euractiv.com

Volgens de nieuwe Eurobarometer willen EU-burgers dat overheden op alle niveaus meer actie zouden ondernemen inzake energiebeleid. In tegenstelling tot eerdere surveys, blijkt dat men vooral het nationale niveau als het meest geschikte niveau beschouwt inzake energiemaatregelen. Vooral inwoners van nieuwe lidstaten zijn die mening toegedaan.

Op de vraag wat overheden dan zouden moeten ondernemen om hun burgers te helpen in energiebesparing, vindt een meerderheid dat de overheid meer informatie zou moeten verstrekken. Ook financiële stimuli vinden EU-burgers goede energiemaatregelen.

59% van de Europeanen wil niet meer betalen voor hernieuwbare energie. Dit resultaat ligt 5 procentpunten hoger dan 5 maanden geleden. Toch is een kwart (24%) bereidom dat wel te doen, indien de prijsstijging beperkt blijft tot 5%.

Een lager energieverbruik op korte termijn wordt beschouwd als een realistische doelstelling. 50% van de Europeanen wil graag meer energie besparen. Toch wil 16% van de respondenten zijn energieconsumptie niet aanpassen.

:: Eurobarometer

Geen opmerkingen: