31 januari 2007

Belg vindt mens verantwoordelijk voor opwarming aarde

31/01/2007 | Bron(nen): Belga

De Belgen zijn het erover eens dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Een meerderheid (66 procent) vindt dat de menselijke activiteit de opwarming versterkt. Dat blijkt uit een online-enquête van Ipsos Belgium bij 1.027 personen.

De opwarming van de aarde zorgt voor heel wat onrust bij de Belgen. In totaal blijkt 83 procent bezorgd te zijn over de toekomst van de planeet. Ipsos noteerde een grotere bezorgdheid bij de oudere Belgen, terwijl de jongeren gematigd bezorgd zijn.

De ondervraagden dragen hun steentje aan de strijd tegen de opwarming van de aarde vooral bij door te besparen op verpakkingen, op elektriciteit, op water en op het uitzetten van elektrische toestellen als ze niet gebruikt worden.

Toch zijn er volgens de enquête ook een aantal maatregelen die niet toegepast worden omdat de Belgische bevolking ze minder efficiënt vindt. Deze niet-toegepaste maatregelen zijn onder andere het minder gebruiken van heet water, lokaal geproduceerd voedsel aankopen, minder vlees eten en vers voedsel kopen in plaats van diepvriesproducten.

Belgen passen ook een aantal maatregelen toe die ze als minder efficiënt beschouwen, zoals het recycleren van afval, de verwarming minder zetten, spaarlampen gebruiken en de vaatwasser en wasmachine enkel gebruiken als ze vol zijn. Uit de enquête blijkt dat de Belg deze maatregelen "uit gewoonte" toepast.

Het gebruik van groene energie, minder vervuilende transportmiddelen gebruiken, groen planten en minder het vliegtuig nemen, zijn volgens de Belg efficiënte maatregelen, maar worden het minst toegepast. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, zoals een gebrek aan concrete kennis en een gebrek aan middelen.

Ispos vroeg de 1.027 deelnemers ook hun mening over de speciale temperaturen van december. Ongeveer de helft denkt dat dit komt door een continu fenomeen van opwarming van de aarde, terwijl de andere helft van mening is dat de winter nog moet beginnen, of dat het een tijdelijk fenomeen is.

Geen opmerkingen: