07 maart 2007

Sp.a wil met 50 maatregelen klimaat redden

6 maart 2007 | Bron(nen): Gazet van Antwerpen

De sp.a heeft een klimaatplan met 50 maatregelen uitgewerkt dat moet vermijden dat de temperatuur op de Aarde op termijn met 2 graden toeneemt. Onder meer door tegen 2020 20 procent energie-efficiëntere huizen en kantoren te hebben en 20 procent meer stroom te halen uit alternatieve energiebronnen, moet die doelstelling worden gehaald. Voorzitter Johan Vande Lanotte stelde maandag het plan voor. Volgens hem vormt het milieu een thema waar de komende 4 jaar prioritair aan moet worden gewerkt.

Tegen 2011 willen de Vlaamse socialisten een pak voorstellen gerealiseerd zien. Centraal staat energiebesparing in woningen en huizen. Via een grootschalig actieprogramma met renteloze leningen moeten alle woningen in het land binnen vier jaar dakisolatie en dubbele beglazing hebben. Alle sociale woningen moeten passiefhuizen worden. Dergelijke maatregelen moeten woningen en kantoren tegen 2020 20 procent energiezuiniger maken.

Daarnaast moet tegen dan 20 procent meer energie uit alternatieve bronnen worden gehaald. Dat kan onder meer door meer te focussen op warmtekrachtcentrales en door grote bedrijven aan te zetten efficiënter te zijn en meer groene stroom te gebruiken. In ruil garandeert de overheid een stabiele energieprijs.

Het plan kost 750 miljoen euro. De maatregelen hebben een terugverdieneffect van 600 miljoen.

Geen opmerkingen: