12 maart 2007

Bush en Lula sluiten overeenkomst over bio-ethanol

10/03/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

De grootste producenten ter wereld van ethanol, Brazilië en de Verenigde Staten, hebben vrijdag in Sao Paulo een akkoord gesloten om het gebruik van deze alternatieve brandstof te bevorderen. Brazilië maakt onder meer de brandstof uit suikerriet. De jaarlijkse productie bedraagt al zeker zestien miljard liter ethanol per jaar. In Noord-Amerika wordt vooral maïs gebruikt. Bush beklemtoonde dat het in het belang van de VS is dat landen in de regio voor hun energiebehoeften niet steeds van anderen afhankelijk blijven.

Bush' milieuvriendelijke en besparende wenken in Sao Paulo vielen niet overal in goede aarde. De Venezolaanse president Hugo Chávez betitelde de plotselinge voorliefde voor bio-ethanol en biodiesel als "onetisch en irrationeel". Bush is volgens Chávez van plan het water en de goede landerijen van Latijns-Amerika te misbruiken om de Amerikaanse auto's op biobrandstof te laten rijden.

Bush reisde vrijdagavond door naar Uruguay om er zaterdagochtend de linkse president Tabaré Vázquez en leden van diens regering te ontmoeten. Op de agenda stond een bilateraal handels- en investeringsakkoord, dat de VS-markt toegankelijker moet maken voor Uruguayaanse vlees- en zuivelproducten en vice versa.

Tabaré Vázquez, die zich anders dan de Venezolaanse president Chávez of diens Boliviaanse collega Morales een gematigd links profiel aanmeet, had enig bochtenwerk nodig om Bush' bezoek in eigen rangen verkocht te krijgen. Zo zei minister van Veeteelt José Mujica zoveel moeite te hebben om de bewoner van het Witte Huis onder ogen te komen dat "ik aan de tegenbetoging zou hebben deelgenomen als ik niet in de regering zat".(KS)

Geen opmerkingen: