13 maart 2007

Nog geen biobrandstof aan de meeste pompen

12/03/2007 | Bron(nen): Vilt-Nieuwsoverzicht

De Belgen kunnen nog altijd niet overal biodiesel tanken en zeker geen bio-ethanol E85. Slechts enkele brandstoffendistributeurs mengen hun diesel met biodiesel afkomstig van plantaardige olie. Voor bio-ethanol E85 hebben de brandstofverdelers nog altijd geen toelating verkregen in tegenstelling tot de buurlanden. Dat schrijven De Tijd en De Morgen dinsdag.

De Belgische regering kende pas eind vorig jaar een aantal bedrijven een quotum toe om biobrandstoffen te mogen leveren. Die late beslissing is volgens de sector de hoofdreden voor het (nog) niet massaal aanbieden van biodiesel. "Aangepaste menginstallaties vergen tijd en zware investeringen", klinkt het. Wie in België biodiesel aanbiedt, moet die ook hier kopen. Dat kan slechts bij één bedrijf, Oleon. De sector eist meer concurrentie.

Minister van Leefmilieu Bruno Tobback (sp.a) is verrast over het magere aanbod van biodiesel. Hij en zijn collega van Financiën Didier Reynders (MR) overleggen binnenkort met de sector. Tegen 2010 moet 5,75 procent van de brandstoffen biologisch zijn en 10 procent in 2020.

Geen opmerkingen: