09 maart 2007

"Eerste generatie biobrandstoffen nog nodig tot 2020"

08/03/2007 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

Biobrandstoffen van de eerste generatie zijn, ondanks alle kritiek daarop, zeker tot 2020 nog onmisbaar om de gestelde Europese doelstellingen voor duurzame en hernieuwbare energie te behalen. Dit zei Rosario Bento Pais, lid van het kabinet van eurocommissaris Mariann Fisher Boel deze week op een bijeenkomst in het Europees Parlement over de tweede generatie biobrandstoffen.

Europa heeft zich tot doel gesteld dat in 2010 minimaal 5,75 procent van de transportbrandstoffen afkomstig moet zijn van biomassa. In 2020 moet dit aandeel gestegen zijn tot 10 procent. "Het mooiste zou zijn als dit doel gehaald wordt met behulp van de tweede generatie biobrandstoffen", meent Bento Pais. Biobrandstoffen van de tweede generatie hebben veel voordelen boven brandstoffen van de eerste generatie (die onder meer uit graan, maïs en koolzaad worden gewonnen).

De tweede generatie biobrandstoffen leveren tot 90 procent CO2-reductie op, tegen maximaal 50 procent bij de eerste generatie, ze concurreren niet met voedsel- en voedergewassen en de productie is efficiënter en goedkoper. Probleem is echter dat de hiervoor benodigde technologie niet tijdig en op voldoende grote schaal beschikbaar is, zo meent de Europese Commissie.

"Voor de landbouw hebben zowel de eerste als de tweede generatie biobrandstoffen een groot belang", zegt Bento Pais. "Weliswaar verdient de landbouw minder aan de tweede generatie biobrandstoffen, maar de teelt van de benodigde gewassen levert toch extra werkgelegenheid op".

Ook uit de voedingsindustrie gaan er stemmen op om de biobrandstoffen van de eerste generatie zo snel mogelijk af te bouwen. Zo vindt Unilever dat de Europese Commissie paal en perk moet stellen aan het stimuleren van biobrandstoffen van de eerste generatie. Door onder meer het Europese beleid is de prijs voor koolzaad- en zonnebloemolie in zeven jaar tijd verdrievoudigd. Die hoge grondstofprijzen voelt ook de consument in zijn portemonnee.

Geen opmerkingen: