18/03/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht
De trend naar meer biobrandstoffen is wereldwijd amper ingezet en de keerzijde van de medaille wordt al zichtbaar. Basisvoedsel als olijfolie wordt duurder. Het regenwoud in Azië, Afrika en Brazilië dreigt het veld te moeten ruimen voor plantages. Eén ding is duidelijk: biobrandstoffen kunnen maar een beperkte rol spelen. Dat schrijft journalist Guy Van Den Broek in een commentaarstuk in De Tijd.
De populaire tortilla's in Mexico zijn plots erg duur geworden, omdat de graanprijs in de VS sterk gestegen is. In Marokko is olijfolie, een basisingrediënt in de voeding, nooit zo duur geweest. Dat treft vooral de arme gezinnen. Intussen rijzen de prijzen van plantaardige oliën als palmolie en sojaolie de pan uit. Dat verhoogt dan weer de druk op de rand van het regenwoud om plantages aan te leggen. De CO2-vermindering die we krijgen door biobrandstof in plaats van aardolie te gebruiken, gaat ruimschoots verloren door het verlies aan biodiversiteit en de lagere CO2-opname van kleinere regenwouden, stelt Van Den Broek.
De journalist heeft geen bezwaren tegen de teelt van energiegewassen op braakgronden of de valorisatie van oogstresten. Toch blijft het inzetten van biobrandstoffen per definitie beperkt, luidt het. Het beschikbare landbouwareaal is te gering om in te staan voor zowel voedsel als motorbrandstoffen. Als we alle agrarische ruimte gebruiken voor biobrandstoffen, kunnen we maximaal 30 procent van de motoren laten draaien, zo stellen wetenschappers.
Maar er is zeker nog een toekomst weggelegd voor nieuwe plantenvariëteiten. Die kunnen snel groeien, halen veel CO2 uit de lucht tijdens hun groei en zijn nadien ook rendabel inzetbaar als biobrandstof. Daarvoor zal Europa ook haar beleid inzake genetisch gewijzigde organismen moeten bijstellen, meent Van Den Broek. De milieubeweging zit volgens hem met een dilemma. Zij verzet zich principieel tegen ggo's, maar is de biobrandstof wel genegen.
Ondanks de euforie rond biobrandstoffen in de wereld is het volgens Van Den Broek nog niet zeker of het gebruik van gewassen als tarwe, suikerbieten en koolzaadolie voor brandstoffen wel de beste oplossing voor het milieu is. Op de braakliggende landbouwgronden kan men evengoed hout aanplanten of gewassen die in groene stroom worden omgezet. Energiespecialisten hebben berekend dat de meest efficiënte manier om wereldwijd CO2 te verminderen veeleer ligt in duurzame elektriciteitsproductie en niet in de vervanging van de klassieke motorbrandstoffen.
Europa kent van nature beperkingen in het voorzien in zijn eigen energie. Het moet er dan ook erg zorgvuldig mee omspringen. De overheid en zeker de EU moeten hun beleid inpassen in een globaal energiebeleid. De mobiliteit vergroten op een duurzame manier vereist een genuanceerd pakket diverse maatregelen, waarin biobrandstoffen een eigen maar wellicht beperkte plaats hebben. Een tijdige waarschuwing over die beperkte rol die biobrandstoffen kunnen spelen, zal overdreven investeringen en mislukkingen vermijden, zo besluit Van Den Broek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten