07 maart 2007

Bekende Nederlanderswillen 'revolutionair' milieubeleid

27 februari 2007 | Bron(nen): iNSnieuws

Een groep bekende Nederlanders roept middels een manifest het nieuwe kabinet op ingrijpende en concrete maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan en het milieu te verbeteren. Volgens de ondertekenaars is het tijd voor een 'groene revolutie'.

De groep stelt in het maandag op internet gepubliceerde manifest ‘Verander het klimaat’ dat Nederland het klimaatprobleem niet in zijn eentje kan oplossen, maar wel de ambitie moet hebben om internationaal voorop te lopen. Dit zowel uit eigen belang - het is de enige manier om in de toekomst droge voeten te houden - als uit verantwoordelijkheidsbesef: Nederland heeft de hoogste CO2-uitstoot per vierkante meter, aldus de ondertekenaars.

Refererend aan de economische politiek waarmee de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt de strijd aan bond met de massawerkloosheid in de jaren dertig, pleiten ze voor een ‘New Deal’. Ze willen onder meer dat het kabinet windmolenparken in zee aanlegt en energiezuinige auto’s en apparaten goedkoper maakt dan meer vervuilende. Ook willen ze een klimaatwet die vastlegt dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederlands jaarlijks met drie procent afneemt, terwijl de energiebesparing met twee procent per jaar groeit. Energiebedrijven moeten bovendien verplicht worden elk jaar 1 procent meer duurzame energie te leveren. Op die manier moet binnen twintig jaar de olieconsumptie in Nederland zijn gehalveerd.

Onder andere voormalig ruimtevaarder Wubbo Ockels, televisiepresentator Henny Huisman, actrice Kim van Kooten en voetballer Khalid Boulahrouz hebben hun handtekeningen onder het manifest gezet.

Zie ook: www.coolclimate.nu

Geen opmerkingen: