7 maart 2007 | Bron(nen): E-ditie Grootzakelijk (Electrabel)
Met twee innovatieve projecten kan België zijn CO2-uitstoot met 2 mln ton per jaar terugbengen. Dat stelt de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito), die de twee projecten in het kader van het Milieu- en Energietechnologie Innovatie Platform (Mip) volgende week presenteert in het Provinciehuis in Antwerpen.
Een toepasselijke locatie, want in één van de twee projecten die Vito heeft uitgewerkt, draait het allemaal om Antwerpen. In het havengebied van Antwerpen zou een restwarmtebedrijf moeten worden opgericht, naar Rotterdams voorbeeld. De overtollige warmte die bij de grote industrieën ontstaat, kan worden benut voor woningen, glastuinbouw of bedrijven.
De Rotterdamse experts komen op de studiedag een toelichting geven op de manier waarop Rotterdam zijn warmtebedrijf op heeft gezet. Volgens de inschatting van Vito kan dit project in Antwerpen 1 mln ton aan CO2-uitstoot besparen. En ook de havens van Gent, Oostende en Zeebrugge komen in aanmerking voor eenzelfde project.
Een andere veelbelovend idee is volgens Vito om CO2 in bakstenen te vangen. Dat kan dankzij een nieuw procédé dat een Limburgs bedrijf heeft ontwikkeld. Het wint de nuttige metalen uit metaalslakken (restafval van bedrijven als Arcelor en Sidmar). Het spul dat overblijft heet papzand. Als onder druk CO2 aan dit papzand wordt toegevoegd, absorbeert papzand de CO2 en ontstaat een soort baksteen. Elke ton papzand kan op deze manier tussen de 110 en 150 kilo CO2 opnemen. Arcelor en Sidmar produceren jaarlijks honderdduizenden tonnen metaalslakken.
Vito moet nog wel onderzoeken of de steen ook op lange termijn de CO2 vasthoudt en niet langzaam maar zeker toch weer loslaat. Basf Antwerpen zou zich al gemeld hebben met interesse om CO2 af te vangen en te leveren voor een proefproject met deze techniek. Vito ziet ook voor deze technologie een reductiepotentieel van 1 mln ton CO2 per jaar.
De twee projecten kunnen dus volgens Vito de uitstoot van 2 mln ton CO2 per jaar voorkomen. Dat is bijna de helft van de extra CO2-reductie die de Europese Commissie België oplegde in de beoordeling van het allocatieplan. Daarnaast heeft Vito nog wat kleinere reductieprojecten op het oog, zoals een manier om tot aanzienlijke energie- en CO2-besparing te komen bij waterzuivering.
Het Mip-project, waaruit al deze voorstellen voortkomen, is ingesteld door de Vlaamse ministers Fientje Moerman (Economische Zaken) en Kris Peeters (Energie) en heeft een budget van EUR 7 mln meegekregen. De bedoeling is dat binnen Mip alle kennis op het gebied van technologisch onderzoek in Vlaanderen wordt gebundeld.
Copyright ©, Energeia, 2007
07 maart 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten