03/02/2007 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht
Om de hoge energiekosten voor glastuinders te verzachten, heeft Vlaams minister van Energie Kris Peeters een aantal bijkomende maatregelen genomen. Zo wordt de overeenkomst van de energieconsulent verlengd en wordt een bijkomende kracht aangeworven voor de uitvoering van energiescans op bedrijven. In de toekomst zouden ook de aansluitingskosten op het elektriciteits- en aardgasnet moeten dalen.
De Vlaamse glastuinders geven jaarlijks gemiddeld 18% van hun totale kost uit aan energie. Voor sommigen is dat zelfs 45%. Om de stijgende energiekosten te tackelen, voerde de Vlaamse regering de afgelopen twee jaar al een aantal maatregelen uit. Overleg met Boerenbond heeft tot een aantal nieuwe toegevingen geleid. Naast de verdubbeling van het aantal energieconsulenten werd een wijziging van de decreten over de organisatie van de elektriciteits- en gasmarkt goedgekeurd.
De kosten voor de aanleg van leidingen over de eerste duizend meter op het openbaar domein tussen het distributienet en de productie-installatie zullen in de toekomst ten laste vallen van de distributienetbeheerder. Tot hiertoe was dat slechts het geval voor de eerste 400 meter. In afwachting van de definitieve goedkeuring wil Boerenbond dat de regeling meteen wordt toegepast. Boeren en tuinders met lopende of nog uit te voeren dossiers worden aangeraden hierover contact op te nemen met hun netbeheerder.
Er is ook goed nieuws voor de producenten met een WKK op hernieuwbare energiebronnen, op palmolie in het bijzonder. Momenteel is het zo dat voor de berekening van groenestroomcertificaten alle energie die nodig is geweest voor de productie en het transport van de hernieuwbare energiebron afgetrokken moet worden van de elektriciteit die wordt geproduceerd. Dat zou in de toekomst niet langer gebeuren indien kan aangetoond worden dat het voortraject ook op basis van hernieuwbare energie verloopt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Moeten we juichen om het lager worden van de energiekosten van tuinders ? Is serretuinbouw niet juist energieverslindend (nachtverlichting serres) en zou dat niet juist ontmoedigd moeten worden ? Moet klassieke energie en energie-aanwending in het algemeen niet juist duurder worden, om correcter de schaarste en de milieu-effecten van de opwekking ervan te reflecteren ?
Of was het enkel om het staartje van het artikel te doen, aanmoediging van WKK ?
Patrick
hoeveel vierkante km regenwoud sneuvelt er per geproduceerde liter palmolie ?? very inconvenienth ...
Dit blog houdt enkel nieuws bij over energie. Dit artikel heb ik niet zelf geschreven maar rechtstreeks geplukt van de website van VILT (www.vilt.be) - zo staat het ook in de bronvermelding. Dit artikel is een ongewijzigd persbericht over een maatregel van "milieu"minister Peeters.
Dat ik nieuws en persberichten bijeenbreng op een blog wil niet zeggen dat ik het ermee eens ben.
Mijn mening vind je niet hier, daarvoor dient dit blog niet, maar op mijn persoonlijke blog: www.keytsman.be/blog.
Groene standpunten over energie vind je hier evenmin, maar wel op de website van Groen! (www.groen.be).
Zo vindt Groen! dat het beschikbare landbouwareaal in de eerste plaats moet gebruikt worden voor productie van voedsel.
Zogenaamde biobrandstoffen moeten voor ons voldoen aan strenge sociale en milieucriteria (dat is vandaag niet het geval).
Ik vind wel dat serretuinbouw zo energie-efficiënt mogeljk moet zijn: betere bouwtechnieken, hernieuwbare brandstoffen e.d.
Samgengevat: ik ben het met jullie eens. Kritiek spuien jullie beter aan het adres degene die de maatregel nam.
Een reactie posten