02 februari 2007

VN-Klimaatpanel: Stijging zeespiegel niet funest voor Nederland

02/02/2007 | Bron(nen): ANP

Nederland zal niet overstromen, maar de zeespiegel voor de kust zal in de periode tot 2100 wel hoger uitkomen dan in de rest van de wereld. Dat stelden het Nederlandse Milieu- en Planbureau (MNP) en het Koninklijk Nederlands Metereologisch Instituut (KNMI) vrijdag na de publicatie van het klimaatrapport van de Verenigde Naties.

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) stelt in het in Parijs gepresenteerde rapport dat de zeespiegel in de periode tot 2001 18 tot 59 centimeter zal stijgen. Dat is een nauwere marge dan het panel zijn laatste rapport in 2001 aanhield. Toen was sprake van een stijging tussen de 9 en 88 centimeter. De nieuwe berekeningen zijn het gevolg van betere kennis over het uitzetten van warmer water.

Volgens de NMP en het KNMI is er geen groot risico dat Nederland onder water komt te staan. De instellingen gaan er van uit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kunst 85 centimeter zal stijgen. Bij een stijging van minder 1 meter per eeuw en een totale stijging van minder dan 5 meter op zeer lange termijn is met de bestaande technieken en het huidige kostenniveau de zeebescherming op peil te houden, aldus KNMI en NMP.

Geen opmerkingen: