02 februari 2007

VN-Klimaatpanel: Van Ypersele: "weerslag op bewoonbaarheid aarde"

02/02/2007 | Bron(nen): Belga

Het door het klimaatpanel geformuleerde slechtste scenario, een toename van de temperatuur met 6,4 procent tegen 2100, betekent een zeer snelle toename van de opwarming van het klimaat, zo zei UCL-klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, een van de drie Belgen in het klimaatpanel, in een gesprek met Belga.

Bij wijze van vergelijking stipt hij aan dat de toename van de gemiddelde temperatuur op aarde tussen de jongste IJstijd (20.000 jaar geleden) en de industriële periode, niet meer dan 4,5 procent bedraagt. Volgens Van Ypersele zal een dergelijke stijging van de temperatuur "zijn weerslag hebben op de bewoonbaarheid van de planeet".

De hoofdfactor van de opwarming van het klimaat is de enorme stijging van de uitstoot van kooldioxide (C02) - het gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele energie in vervoer, industrie en verwarming - in de twintigste eeuw. Die uitstoot blijft nog toenemen. Zo bedroeg bijvoorbeeld de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de jaren negentig 23,5 miljard ton per jaar, en 26,5 miljard ton per jaar tussen 2000 en 2005. De evolutie van de emissies zal afhangen van de beslissingen die de overheden, de bedrijven en de burgers de komende jaren treffen, aldus de Belgische wetenschapper.

Het IPPC-verslag , dat een vijftiental pagina's telt, vormt een beslissingsbasis die de politieke en economische verantwoordelijken kunnen gebruiken om maatregelen te treffen in de strijd tegen de opwarming van de planeet. "Het klimaatpanel is geen pressiegroep", aldus Van Ypersele. "Het is een groep wetenschappers die nadenken over het klimaatvoorstel en die projecties maken, maar geen voorspellingen", beklemtoont hij.

Persoonlijk hoopt hij dat iedereen bewust wordt van wat er op het spel staat. Jean-Pascal van Ypersele verheugt zich over het feit dat 300.000 gezinnen donderdagavond vijf minuten lang geen elektriciteit hebben verbruikt. "Het is een symbool, maar het bewijst de bezorgdheid van veel mensen".

In april wordt een ander rapport van de IPPC gepubliceerd in Brussel. Dat houdt zich specifiek bezig met de invloed van de klimaatverandering op de gezondheid en de mondiale economie.

Geen opmerkingen: