02 februari 2007

VN-klimaatpanel: Reacties PS en Ecolo

02/02/2007 | Bron(nen): Belga

De PS pleit voor een gecoördineerde Belgische en Europese aanpak van de milieuproblemen. Zo heeft een woordvoerder van de partij vrijdag aan Belga verklaard. Ecolo-politica Isabelle Durant pleit voor een heroriëntering van onze economie naar activiteiten die onze leefkwaliteit verbeteren. Dat stellen de partijen in een reactie op het vrijdag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel.

De PS wijst op de maatregelen die al werden uitgewerkt om de klimaatopwarming tegen te gaan, maar geeft toe dat er zich nieuwe maatregelen opdringen. De partij pleit voor een gecoördineerde aanpak van de maatregelen, met name op het vlak van hernieuwbare energie. De PS stelt voor dat de verschillende beleidsniveaus minstens een miljard euro vrijmaken om de woningen in ons land minder energieverslindend te maken.

De PS wil niet dat er aan "elitarisme" wordt gedaan. De partij vraagt "concrete en correcte" voorstellen waarbij ook mensen met minder middelen de kans hebben om iets te doen aan de klimaatverandering. Zo wil de partij het systeem van voordelige leningen voor mensen die hun woning willen isoleren, veralgemenen.

Isabelle Durant, federaal secretaris van Ecolo, pleit dan weer voor een heroriëntering van de economie. "We moeten onze economie heroriënteren, bijvoorbeeld door de pensioenfondsen te oriënteren op economische activiteiten die zowel productief zijn, werk genereren en de leefkwaliteit garanderen", aldus Durant. Wat hernieuwbare energie betreft, pleit Durant ervoor dat iedereen toegang heeft tot goed geprijsde alternatieve energie.

Durant noemt het VN-klimaatrapport dat vrijdag werd gepubliceerd tegelijk "verontrustend en stimulerend". "Het is niet langer een fantasme. De opwarming van het klimaat is een realiteit die verbonden is aan de menselijke activiteit. Het rapport toont ons, politici, de inspanningen die we moeten leveren".

Geen opmerkingen: