02 februari 2007

VN-Klimaatpanel: Politiek moet dringend in actie schieten (Groen! )

02/02/2007 | Bron(nen): Belga

Het nieuwe klimaatrapport van de VN somt de overweldigende bewijzen volgens Groen! nog maar eens op: het klimaat verandert en de mens is daar de oorzaak van. Volgens de partij moet de politiek dringend in actie schieten, maar voert de paarse regering enkel een façadebeleid, en doet ze niets in de praktijk.

"Het Kyotoverdrag wordt niet gerespecteerd", aldus Groen!. "Op dit moment stoot België nog altijd 1 procent meer CO2 uit dan in het referentiejaar 1990. Zelfs met de uitvoering van alle aangekondigde maatregelen zal ons land in 2010 nog steeds 1 procent verwijderd zijn van de Kyotodoelstelling", meldt Groen!, die eraan toevoegt dat Milieuminister Bruno Tobback dat zelf toegeeft.

De Belgische regering probeert dit te verdoezelen door te foefelen met cijfers, aldus Groen!. De oppositiepartij kaart ook aan dat er nog steeds geen windturbinepark is in de Noordzee en dat er haast nergens biobrandstof getankt kan worden. "Dat premier Guy Verhofstadt de gloeilampen in zijn kroonlusters vervangt, is bijzonder sympathiek, maar kan onmogelijk doorgaan voor een serieus klimaatbeleid", aldus Groen!

"Wat we nodig hebben, is een ambitieus beleid, en dat niet alleen op lange termijn, maar vooral en in de eerste plaats op korte termijn", meldt Groen!.

Volgens de partij voert de Vlaamse regering een beleid dat zorgt voor nog meer CO2-uitstoot, door onder meer een verdubbeling van de vliegbewegingen over Zaventem. Groen! stelt dat de 'dringendheid' totaal ontbreekt bij de verantwoordelijke ministers en regeringen.

Geen opmerkingen: