02 februari 2007

Verhofstadt wil bijkomende inspanningen voor klimaat

02/02/2007 | Bron(nen): Belga

Premier Guy Verhofstadt gaat de komende weken een overleg met de gewesten opstarten om naast Kyoto nog bijkomende inspanningen te leveren voor het terugdringen van de C02-uitstoot. De maatregelen - die tot Kyoto-PLUS worden gedoopt - moeten volgens de eerste minister leiden tot een C02-arme samenleving.

De premier lanceerde het voorstel vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is een antwoord op het rapport van het VN-klimaatpanel over de opwarming van de Aarde.

Volgens Verhofstadt zal het behalen van de Kyotodoelstelllingen alleen niet volstaan. "Iedereen moet er zich van bewust zijn dat Kyoto een absoluut minimum minimorum is", stelde hij vrijdag.

Concreet betekent het dat niet alleen de bedrijven verdere inspanningen zullen moeten leveren. De gezinnen zullen hun gedrag drastisch moeten wijzigen en ook het verkeer zal zijn steentje moeten bijdragen. En meer in het algemeen moet er een shift komen van belastingen op productie en arbeid naar heffingen op vervuiling en C02-uitstoot. Zo dient de autobelasting in de toekomst bijvoorbeeld gemoduleerd te worden in functie van de CO2-uitstoot en niet langer gebaseerd te zijn op het aantal PK.

Geen opmerkingen: