02 februari 2007

VN-Klimaatpanel: UNEP vraagt wereldtop regeringsleiders

02/02/2007 | Bron(nen): DPA

Na de dramatische waarschuwingen in het vierde VN-Klimaatrapport heeft de directeur van het VN-milieuprogramma UNEP, Achim Steiner, een top van de staats- en regeringsleiders voorgesteld. Daaraan zouden onder andere ook de Amerikaanse president George W. Bush en de politieke leiders van de opkomende industrielanden China, India en Brazilië moeten deelnemen, zo zegt Steiner in een interview met de Frankfurter Rundschau (zaterdageditie).

Na de nieuwe vaststellingen over de snelle evolutie van de opwarming is het duidelijk: "'Business as usual' is niet meer voldoende. Ook de routine van onderhandelingen op het niveau van ambtenaren brengen de wereld niet verder", aldus Steiner.

Bij de volgende Wereldklimaatconferentie op Bali, komende herfst, moet de basis gelegd worden voor een nieuw klimaatakkoord voor de tijd na de in het Kyoto-protocol voor 2012 vastgelegde doelstellingen. Zonder de Verenigde Staten die op hun eentje een vierde van de CO-emissies in de wereld uitstoten, en uit de Kyoto-procedure zijn gestapt, is echter een wereldwijde klimaatbescherming niet mogelijk, zegt Steiner.

Geen opmerkingen: