02 februari 2007

VN-Klimaatpanel: Londen wil debat, Chirac 'revolutie'

02/02/2007 | Bron(nen): AFP, Belga

Londen heeft vrijdag na de publicatie van het vierde wetenschappelijke rapport van het IPPC over de evolutie van het klimaat een dringend internationaal debat gevraagd om handelend op te treden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett, die dat voorstel verwoordde, zei dat het rapport bevestigt dat de klimaatverandering erger is en dringender moet aangepakt worden dan eerder gedacht. "Wij ondervinden reeds de door de mens veroorzaakte wijzigingen van het klimaat van de aarde", stelde zij.

De Franse president Jacques Chirac riep vrijdag op tot "een revolutie" van het bewustzijn, van de economie en van de politieke actie om de planeet te redden. Hij zei dat in Parijs bij de opening van een internationale conferentie over het mondiaal ecologisch beleid.

"De dag nadert dat een op hol geslagen klimaat aan elke controle ontsnapt: wij staan op de drempel van het onomkeerbare", waarschuwde Chirac. "Gezien de dringendheid, is er geen tijd voor halve maatregelen. Het is tijd voor een revolutie. Een revolutie van het bewustzijn, van de economie en van de politieke actie".

Ruim tweehonderd vertegenwoordigers uit meer dan vijftig landen komen op de conferentie in Parijs samen om het project voor een 'Organisatie van de Verenigde Naties voor het Milieu" te lanceren.

Geen opmerkingen: