17 augustus 2006

Verkoop van pure plantenolie geen vanzelfsprekendheid

14-08-2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

Landbouwer Louis Janssens uit Lier heeft zopas zijn tweede koolzaadoogst binnengehaald. De bedoeling is om de olie die hij uit de zaden perst, als brandstof te verkopen. Probleem: de olie van de eerste oogst is nog maar voor de helft verkocht. "Voorlopig wacht ik nog maar even met persen", zegt Janssens. De Standaard concludeert dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om pure plantenolie aan de man te brengen.

Janssens verkoopt de plantenolie aan een tiental automobilisten uit de buurt, en levert ook aan het Gentse bedrijfje Green Energy Creations, dat in september het eerste ppo-tankstation van België opent. Het station zit nu nog in de proeffase. "We hopen gebruik te kunnen maken van de accijnsvrijstelling waarvan ppo sinds april kan genieten", zegt Michel Dhoore van Green Energy Creations. Die vrijstelling maakt plantenolie in theorie goedkoper dan fossiele brandstof. Dhoore vraagt er 99 cent per liter voor.

Maar aan de accijnsvrijstelling zijn voorwaarden verbonden die een grootschalige doorbraak van de brandstof in de weg staan. Zo geldt ze alleen wanneer de brandstof rechtstreeks van de boer aan de consument wordt verkocht. Een tankstation bevindt zich dus al op de rand van hetgeen de wetgever toelaat. "De olie blijft eigendom van de boer totdat ze verkocht wordt", zegt Dhoore. "Wij vragen alleen een commissie. Zo voldoen we aan de wettelijke eis".

De grootste Vlaamse handelaar in pure plantenolie, het toepasselijk genaamde Plantenolie bvba uit Ravels, kan geen gebruik maken van de accijnsvrijstelling omdat het zijn olie uit Duitsland invoert. "Vlaamse boeren kunnen niet de hoeveelheid en kwaliteit leveren die ik nodig heb", zegt initiatiefnemer Luc Jansens. Hij heeft in drie maanden tijd 25.000 liter verkocht. Ter vergelijking: landbouwer Louis Janssens heeft in een jaar tijd 4.000 liter afgezet, waarvan 1.000 liter via Green Energy Creations.

Plantenolie bvba moet wegens de accijnsheffing ongeveer 1,17 euro voor een liter plantenolie vragen. Het prijsvoordeel met gewone diesel valt daarmee weg. "Daardoor is het voor gewone particulieren niet interessant", geeft Jansens toe. Hij levert onder meer aan steden en gemeenten die hun wagenpark milieuvriendelijker willen maken. Luc Jansens pleit ervoor om alle pure plantenolie vrij te stellen van accijns, ook die uit het buitenland. Maar dan valt uiteraard het voordeel voor de Vlaamse boeren weg.

Geen opmerkingen: