06/08/2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht, Het Laatste Nieuws
Het bedrijf Flanders Bio Fuels uit Gistel heeft een milieuvergunning op zak om groene elektriciteit en biodiesel te produceren op basis van plantaardige afvalolie en koolzaadolie. Het concept is uniek in België omdat zowel de vrijgekomen warmte als het restafval hergebruikt worden en een eigen labo de samenstelling van de producten onderzoekt. Het gaat om een investering van tien miljoen euro.
Flanders Bio Fuels werd begin 2005 opgericht door ingenieur Stefaan De Coninck. Het is een familiebedrijf dat nu vijf mensen tewerkstelt. "Ons bedrijf gaat groene elektriciteit produceren op basis van plantaardige afvalolie en koolzaadolie. Onder andere palmolie en zonnebloemolie of bijvoorbeeld visolie en frituurolie kunnen gebruikt worden. We zullen ons bevoorraden bij lokale landbouwers, maar ook in het buitenland", zeggen zaakvoerder Stefaan De Concink en adviseur Peter Allaert.
"In ons bedrijf worden zaden uitgeperst en in ons labo op hun samenstelling gecontroleerd. De moeilijkheid is een samenstelling te maken die aan de Europese normen voldoet. We zullen over een opslag van 2,5 miljoen liter olie beschikken. Van de geproduceerde mengsels is een deel bestemd voor biodiesel. De rest wordt verbrand door dieselmotoren. Die drijven een warmtekrachtkoppeling aan die elektriciteit produceert. In één jaar willen we tien megawattuur produceren, genoeg om heel Gistel van elektriciteit te voorzien. Op termijn willen we dat verdubbelen", aldus de initiatiefnemers.
De warmte die de dieselmotoren afgeven, zal van pas komen om producten te drogen die nodig zijn om de biodiesel aan te maken. Ook het afval, de filterkoek van de koolzaadpersing, krijgt een tweede leven en zal dienst doen om alternatieve brandstoffen te maken. In oktober of november wil het bedrijf starten met de productie van biodiesel. Vanaf februari 2007 zou elektriciteit geleverd kunnen worden. In het eerste jaar wil het bedrijf vijftig mensen aannemen. Op termijn zouden er 250 mensen kunnen werken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten