30/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Tijd, De Morgen
De grootste Belgische installatie voor zonne-energie is dinsdag ingehuldigd in Meise, op het dak van de opslagplaats van Dexia Verzekeringen. Stroomopwekking via zonnepanelen is aan een exponentiële groei bezig. De sector groeit sinds 1999 met 33 tot 60 procent per jaar. De zonnecellenproducent Photovoltech uit Tienen staat in de frontlinie.
Op het dak van Dexia staan 330 zonnepanelen, of een totale oppervlakte van 458 vierkante meter. Het bedrijf zal de milieuvriendelijke stroom gebruiken voor de elektriciteit in de opslagplaats. De installatie, geleverd door het Belgische Izen Solar Systems, ontwikkelt het equivalent van wat twaalf gezinnen verbruiken. Volgens cijfers van energiewaakhond VREG winnen zonnepanelen aan populariteit.
Topman van Izen, Gie Verbunt, looft de overheidssteun voor duurzame zonne-energie. "Door de combinatie van groenestroomcertificaten en ecologiesteun wordt de plaatsing van grote zonnecelinstallaties in Vlaanderen nu ook interessant voor bedrijven". Volgens staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling, Els Van Weert kunnen ze bij Dexia heus wel rekenen. "Hun beslissing toont aan dat duurzame energie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee".
"De technologie voor zonne-energie is nu nog duur", zegt professor Gilbert Declerck, directeur van onderzoekscentrum IMEC. "Zonne-energie zal pas echt doorbreken als de kostprijs van een installatie drie tot vijf keer goedkoper wordt". Dat wordt mogelijk als zonnecellen niet op basis van silicium, maar op basis van plastic zullen worden gemaakt. Photovoltech in Tienen, een spin-off van IMEC waarin energiereuzen Total en Suez een belang hebben genomen, staat in de frontlinie van die ontluikende technologie. Die zal wellicht pas tot consumententoepassingen leiden over tien tot twintig jaar.
"De sector is het slachtoffer van zijn eigen succes", zegt Johan Nijs, directeur-generaal van Photovoltech. "De vraag is enorm en niet alle schakels van de productieketen kunnen volgen. Niet de klant, maar de leverancier is koning, want het is moeilijk aan voldoende grondstoffen te geraken. Dat is één van de eigenaardigheden van een jonge markt die met horten en stoten groeit". Nijs voorspelt dat zonnecellen het energievraagstuk niet alleen zullen oplossen. "Binnen 10 of 20 jaar kunnen ze wel enkele procenten van de energiemarkt voorzien. Ik geloof in een toekomst waarin een veel grotere mix van energiebronnen wordt ingezet".
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten