31 augustus 2006

Biobrandstoffen geven nieuwe impuls aan akkerbouw

30/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Voor de Belgische akkerbouw breekt vanaf dit seizoen een nieuw tijdperk aan, schrijft De Tijd. De boeren kunnen hun teelten voor het eerst sinds jaren meer kiezen in functie van de marktvraag. Tot nog toe waren subsidies doorslaggevend. De sector van de biobrandstoffen legt volgend oogstjaar beslag op 60.000 tot 90.000 ha landbouwgrond.

Rond deze periode stellen de boeren hun teeltplan op voor volgend seizoen. Koolzaad, de basisgrondstof voor biodiesel, moet uiterlijk begin september worden ingezaaid. Boerenbond-consulent Bart Vleeschouwers ziet ruimte voor 20.000 ha. Op langere termijn ziet hij een potentieel voor koolzaad van 50.000 ha voor Vlaanderen en 150.000 ha voor België. Ook landbouwconsulent Jean-Luc Lamont van de Vlaamse landbouwadministratie schat het koolzaadareaal voor volgend seizoen op 22.000 ha, tegen slechts 10.000 ha vorig jaar.

Bedrijven die rekenen op een flinke koek van het nationale productiequotum voor accijnsvrije biobrandstoffen sluiten nu al contracten af voor het inzaaien van tarwe en suikerbieten voor bio-ethanol. Voor tarwe gaat het om een vierde van het areaal dat normaal wordt ingezaaid. De extra vraag naar landbouwgewassen voor biobrandstoffen geeft de akkerbouwers ruimte om betere prijzen te bedingen. Voor tarwe wordt verwacht dat de prijs zal stijgen van amper 95 euro per ton tot 125 euro voor een ton.

Als al het potentieel wordt benut voor biobrandstoffen, slorpt dat een vierde van het areaal op. Experts schatten dat wereldwijd op termijn 15 procent van alle landbouwgewassen voor energiedoeleinden zal gebruikt worden. Zeker als aardolie en aardgas nog schaarser worden. Natuurlijke plantaardige oliën, eveneens een basis voor biobrandstof, hebben al recordprijzen bereikt. Wellicht zal de prijs die producenten van biobrandstoffen voor de gewassen willen betalen ook de prijs voor voedingsgewassen bepalen.

In de wereld is nog nauwelijks extra cultuurgrond beschikbaar, tenzij men iets vindt om de woestijnen vruchtbaar te maken. De noodzakelijke meeropbrengst voor energiedoeleinden moet dan van een productieverhoging komen en dat is niet vanzelfsprekend. Zelfs genetisch gemanipuleerde zaden kunnen dat aanbodtekort niet oplossen. De grote vraag naar bioproducten verlaagt eveneens de gemiddelde productiviteit in de landbouw. Zo lijkt een prijsstijging van alle akkerbouwgewassen wereldwijd op termijn vanzelfsprekend.

Dankzij die trend gaat de akkerbouw in België betere tijden tegemoet. De boer heeft nu meer mogelijkheden dan vroeger om vrij zijn teeltplan op te stellen. Hij zal de teelt kiezen die de beste marktprijs biedt en kan zich onafhankelijker opstellen tegenover afnemers. De contractteelt in de landbouw zal stabiliseren of afnemen. De akkerboer wordt opnieuw veel zelfstandiger.

Geen opmerkingen: