29 augustus 2006

Aveve investeert in mestverwerking en groene energie

28/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Naar aanleiding van zijn benoeming tot voorzitter van een Europees verband van agrarische coöperaties peilde Boer&Tuinder bij Aveve-topman Hendrik Soete naar de actuele ontwikkelingen bij 's lands grootste toeleverancier aan de land- en tuinbouwsector. Zo blijkt de integratie van Sanac sneller verlopen te zijn dan voorzien. Intussen beweegt ook een en ander rond de mestcomposteringsinstallatie in Kallo.

Met tuinbouw, sierteelt en deels ook het loonwerk stond Aveve niet sterk in Oost- en West-Vlaanderen. Met de overname van Sanac is dat euvel verholpen. "Door de acquisitie hebben we heel wat knowhow en competenties binnengehaald. Bovendien beschikken we over vier bijkomende logistieke punten in Roeselare, Wervik, Sint-Katelijne-Waver en Lochristi", aldus Soete. "Recentelijk hebben we bijvoorbeeld ook Pregras uit Zevekote overgenomen, waardoor we sterker staan in graszaadvermeerdering".

In de veehouderijtak blijft Aveve niet blind voor de strengere bemestingsnormen in MAP3. Naast investeringen in mestopslag, wil de coöperatie zich ook nadrukkelijker profileren in de mestverwerkingscapaciteit in veedichte gebieden. "Er is een Trevi-installatie in aanbouw bij een loonwerker in West-Vlaanderen en we onderzoeken de haalbaarheid van een biologisch mestverwerkingsproject in Poppel. Verder verwachten we dat de activiteiten van Compofert in Kallo verder groeien", luidt het.

Die groei zal gestimuleerd worden door de bouw van een biogasinstallatie naast de infrastructuur van Compofert. Eind dit jaar moet de biogasproductie operationeel zijn. Bedoeling is om jaarlijks 40.000 ton biomassa om te zetten in voldoende groene energie om het verbruik van 8.000 gezinnen te dekken. De grondstoffen voor de vergisting zullen in hoofdzaak bijproducten van de voedingsindustrie zijn. Het project kost vijf miljoen euro, waarvan Electrabel de helft betaalt.

Tot slot heeft Aveve via zijn participatie in Alco Bio Fuel ook plannen om bio-ethanol te produceren. "Onze aanvraag voor quota is binnen. We gaan ervan uit dat de federale regering de productierechten evenredig zal verdelen", zegt Soete, daarmee ook verwijzend naar de plannen van Südzucker in het Waalse Wanze.

Geen opmerkingen: