01/08/2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht, De Tijd
De peperdure olie zorgt voor een rush naar alternatieve brandstoffen. De prijs voor palmolie spurtte maandag naar het hoogste peil in twee jaar. Palmolie wordt gebruikt als basis voor biodiesel. Door de almaar hogere olieprijs stijgt ook de interesse voor wind-, water-, kern- en zonne-energie. Oude steenkoolmijnen worden opnieuw geopend en zelfs oliewinning uit zandsoorten en houtafval raakt rendabel. Experts menen dat de zoektocht naar alternatieven voor olie de volgende jaren nog verhevigt.
De olieprijs in Londen steeg maandag met ongeveer 2,43 procent tot 75,17 dollar per vat. Daarmee komt de prijs in de buurt van het record van 77,27 dollar midden juli. Vorig jaar kostte een vat ruwe olie gemiddeld 56 dollar. Steeds meer consumenten en overheden zoeken naar goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven. Maleisië en Indonesië, twee van de belangrijkste producenten van palmolie, beslisten minstens 40 procent van de geproduceerde palmolie om te zetten in biodiesel.
Het Duitse vakblad Oil World verwacht dat de wereldwijde vraag naar biodiesel toeneemt van 5,7 miljoen ton vorig jaar tot 13,5 miljoen ton volgend jaar. Steeds meer landen maken het gebruik van biobrandstoffen verplicht. "Door de sterke vraag naar plantaardige oliën als alternatief voor aardolie, zal de vraag volgend jaar 7 miljoen ton hoger liggen dan het aanbod van 153 miljoen ton", zegt analiste Pascale Weber van KBC Securities. Ze verwacht een verdere klim van de prijzen. De Belgische plantagegroep Sipef liet maandag een recordkoers noteren. Sipef haalt 70 procent van zijn inkomsten uit palmolie.
Ook andere alternatieve energiebronnen scoren wegens de dure olie erg goed. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden oude steenkoolmijnen heropend. In België bestaan geen plannen om de Limburgse mijnen opnieuw te ontginnen, hoewel er nog altijd steenkool in de grond zit. Canada kiest voor de ontginning van zijn teerzand en de omzetting van houtafval om olie te winnen. Dat zijn processen die alleen rendabel zijn bij olieprijzen boven 50 dollar per vat. Daarnaast maakt kernenergie een comeback. België plant nog altijd een uitstap, maar de hoge olieprijs zal de factuur daarvan bijna onbetaalbaar maken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten