14-08-2006 | Bron: iNSnet
Vijf Wageningse studenten hebben als afstudeerproject een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan naar de verschillen tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Uit het onderzoek blijkt dat, met name door het grote verschil in CO2-uitstoot, de biologische landbouw beter is voor het klimaat.
In het onderzoek zijn vooral factoren als opbrengsten, energiegebruik, CO2-opname in de bodem en biodiversiteit onderzocht. Het literatuuronderzoek is gedaan in opdracht van De Kleine Aarde, het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel.
MONDIALE FOODPRINT
Voedsel en biologische landbouw zijn voor De Kleine Aarde belangrijke speerpunten voor een duurzame leefstijl. Daarom lanceerde het centrum begin 2006 de nieuwe site www.voedselvoetadruk.nl, waar iedereen z’n eigen mondiale ‘foodprint’ kan berekenen. Daarbij wordt nu voor biologische producten 20% reductie op de voetafdruk toegekend. Dat is een voorlopig getal.
In het verleden zijn diverse schattingen gemaakt van het verschil tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Deze schattingen liepen echter nogal uiteen en misten nog een solide wetenschappelijk fundament. In opdracht van De Kleine Aarde heeft de (internationale) groep studenten van Wageningen Universiteit nu dus in kaart gebracht wat wetenschappers al over het verschil in de Voetafdruk van beide systemen hebben gepubliceerd. De resultaten hebben ze gepubliceerd in het rapport ‘The Global Footprint of Farming’.
Wat direct opvalt is, dat er al veel meer onderzoek gedaan is naar biologische systemen in Europa en Noord-Amerika dan in de rest van de wereld. Omdat zaken als bodemeigenschappen en klimaat grote invloed hebben op het resultaat (van beide systemen), is het niet mogelijk om de resultaten van deze twee delen van de wereld als een algemene richtlijn voor de hele wereld te gebruiken. Daarom is er nog geen algemene conclusie getrokken over het verschil in Voetafdruk wereldwijd.
Over het algemeen kan wel gesteld worden dat in de twee genoemde continenten de opbrengsten uit de biologische landbouw gemiddeld wat lager liggen dan in de ‘conventionele’ landbouw, hoewel er grote verschillen qua opbrengst naar voren gekomen zijn. Met name in droge jaren zijn de opbrengsten van de biologische landbouw zelfs (veel) hoger! Ook opmerkelijk is dat de opbrengsten na enkele jaren omschakeling naar de biologische landbouw langzaam maar zeker stijgen.
ENERGIEGERUIK EN KOOLSTOF BINDING
Qua energiegebruik is de biologische landbouw aanzienlijk gunstiger dan de gangbare landbouw, want het gebruik ligt gemiddeld 30% lager. Tevens heeft de biologische landbouw als voordeel dat in deze systemen een grotere opname van koolstof in de bodem gevonden is. Dat betekent een aanzienlijk verschil in CO2-uitstoot (37-50%).
Daarnaast is uit het literatuuronderzoek gebleken dat biologische landbouw beter is voor de biodiversiteit dan de gangbare landbouw.
Hoewel deze conclusies voorlopig zijn en er nog veel nader onderzoek nodig is, benadrukt De Kleine Aarde het belang van meer biologische landbouw in het licht van het klimaatprobleem. In samenwerking met de Wageningse Universiteit en de Universiteit Utrecht wordt aan daarom aan vervolgonderzoek gewerkt.
Het rapport: The Global Footprint of Farming, by Adungna D. Bote, Steph Buijs, Diana van Dijk, Vera Espindola Rafael and Byjesh Katterkandi, Wageningen, 2006.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten