31 augustus 2006

Dedecker wil brandstoftoeslag voor vissers

30/08/2006 | Bron(nen): Het Nieuwsblad

Een brandstoftoeslag van 3 procent voor de reders, net zoals er in de reisindustrie een toeslag bestaat op vliegtuigtickets, en de vermindering van zes naar vijf bemanningsleden per schip. Het zijn slechts enkele van de voorstellen die senator Jean-Marie Dedecker (VLD) doet om de visserijsector weer leefbaar te maken.

"Reders hebben 10 procent meer inkomsten nodig om te overleven en dat door de stijging van de brandstofprijzen", aldus de senator. "Een doorsnee visserschip haalt jaarlijks een gemiddelde van 1,25 miljoen euro omzet en verbruikt één miljoen liter brandstof. Eén derde van de opbrengst gaat bijgevolg naar de aankoop van mazout. Daarom moeten er duurzame maatregelen komen".

Volgens Dedecker kan een eventuele brandstoftoeslag gezien worden als een solidariteitsbijdrage op de veilingprijs, betaald door de viskopers. "De prijs in de winkel is immers een veelvoud van wat de reder krijgt en 3 procent zal niet voelbaar zijn". De vermindering van het aantal bemanningsleden is volgens hem een oplossing voor het nijpend personeelsprobleem.

Voorts vindt Dedecker dat de patronale bijdragen aan de overheid moeten gestort worden. "Nu krijgt het Zeevissersfonds daarvan liefst zes miljoen euro per jaar en zwemt het in het geld, terwijl de reders verdrinken. Een teruggave van 25 procent van die patronale lasten zou 2 procent meer inkomsten opleveren voor een doorsnee reder. Gelijkaardige maatregelen hebben de Belgische baggersector destijds in leven gehouden", luidt het nog.

Californië onderwerpt zich aan Kyoto-protocol

30/08/2006 | Bron(nen): Belganight

De republikeinse gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger heeft woensdag een "historisch" akkoord getekend met het Californische parlement, waarin de staat zich ertoe verbindt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat meldt de gouverneur.

"Ik kan tot mijn tevredenheid aankondigen dat we een historisch akkoord hebben bereikt over de wetgeving ter bestrijding van de opwarming van de aarde," zo meldt Schwarzenegger in een communiqué. "Nu kunnen we vooruitgang boeken" en Californië tot de "wereldleider" maken wat de "inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen" betreft, zo luidt het.

Californië is de eerste Amerikaanse staat die zich aan het Kyoto-protocol verbindt. Volgens George W. Bush vormt dit protocol een bedreiging voor de industrie in zijn land. De VS zijn in hun eentje goed voor 25% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen.

Hoe belangrijk wordt zonne-energie in de toekomst?

30/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Tijd, De Morgen

De grootste Belgische installatie voor zonne-energie is dinsdag ingehuldigd in Meise, op het dak van de opslagplaats van Dexia Verzekeringen. Stroomopwekking via zonnepanelen is aan een exponentiële groei bezig. De sector groeit sinds 1999 met 33 tot 60 procent per jaar. De zonnecellenproducent Photovoltech uit Tienen staat in de frontlinie.

Op het dak van Dexia staan 330 zonnepanelen, of een totale oppervlakte van 458 vierkante meter. Het bedrijf zal de milieuvriendelijke stroom gebruiken voor de elektriciteit in de opslagplaats. De installatie, geleverd door het Belgische Izen Solar Systems, ontwikkelt het equivalent van wat twaalf gezinnen verbruiken. Volgens cijfers van energiewaakhond VREG winnen zonnepanelen aan populariteit.

Topman van Izen, Gie Verbunt, looft de overheidssteun voor duurzame zonne-energie. "Door de combinatie van groenestroomcertificaten en ecologiesteun wordt de plaatsing van grote zonnecelinstallaties in Vlaanderen nu ook interessant voor bedrijven". Volgens staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling, Els Van Weert kunnen ze bij Dexia heus wel rekenen. "Hun beslissing toont aan dat duurzame energie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee".

"De technologie voor zonne-energie is nu nog duur", zegt professor Gilbert Declerck, directeur van onderzoekscentrum IMEC. "Zonne-energie zal pas echt doorbreken als de kostprijs van een installatie drie tot vijf keer goedkoper wordt". Dat wordt mogelijk als zonnecellen niet op basis van silicium, maar op basis van plastic zullen worden gemaakt. Photovoltech in Tienen, een spin-off van IMEC waarin energiereuzen Total en Suez een belang hebben genomen, staat in de frontlinie van die ontluikende technologie. Die zal wellicht pas tot consumententoepassingen leiden over tien tot twintig jaar.

"De sector is het slachtoffer van zijn eigen succes", zegt Johan Nijs, directeur-generaal van Photovoltech. "De vraag is enorm en niet alle schakels van de productieketen kunnen volgen. Niet de klant, maar de leverancier is koning, want het is moeilijk aan voldoende grondstoffen te geraken. Dat is één van de eigenaardigheden van een jonge markt die met horten en stoten groeit". Nijs voorspelt dat zonnecellen het energievraagstuk niet alleen zullen oplossen. "Binnen 10 of 20 jaar kunnen ze wel enkele procenten van de energiemarkt voorzien. Ik geloof in een toekomst waarin een veel grotere mix van energiebronnen wordt ingezet".

Biobrandstoffen geven nieuwe impuls aan akkerbouw

30/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Voor de Belgische akkerbouw breekt vanaf dit seizoen een nieuw tijdperk aan, schrijft De Tijd. De boeren kunnen hun teelten voor het eerst sinds jaren meer kiezen in functie van de marktvraag. Tot nog toe waren subsidies doorslaggevend. De sector van de biobrandstoffen legt volgend oogstjaar beslag op 60.000 tot 90.000 ha landbouwgrond.

Rond deze periode stellen de boeren hun teeltplan op voor volgend seizoen. Koolzaad, de basisgrondstof voor biodiesel, moet uiterlijk begin september worden ingezaaid. Boerenbond-consulent Bart Vleeschouwers ziet ruimte voor 20.000 ha. Op langere termijn ziet hij een potentieel voor koolzaad van 50.000 ha voor Vlaanderen en 150.000 ha voor België. Ook landbouwconsulent Jean-Luc Lamont van de Vlaamse landbouwadministratie schat het koolzaadareaal voor volgend seizoen op 22.000 ha, tegen slechts 10.000 ha vorig jaar.

Bedrijven die rekenen op een flinke koek van het nationale productiequotum voor accijnsvrije biobrandstoffen sluiten nu al contracten af voor het inzaaien van tarwe en suikerbieten voor bio-ethanol. Voor tarwe gaat het om een vierde van het areaal dat normaal wordt ingezaaid. De extra vraag naar landbouwgewassen voor biobrandstoffen geeft de akkerbouwers ruimte om betere prijzen te bedingen. Voor tarwe wordt verwacht dat de prijs zal stijgen van amper 95 euro per ton tot 125 euro voor een ton.

Als al het potentieel wordt benut voor biobrandstoffen, slorpt dat een vierde van het areaal op. Experts schatten dat wereldwijd op termijn 15 procent van alle landbouwgewassen voor energiedoeleinden zal gebruikt worden. Zeker als aardolie en aardgas nog schaarser worden. Natuurlijke plantaardige oliën, eveneens een basis voor biobrandstof, hebben al recordprijzen bereikt. Wellicht zal de prijs die producenten van biobrandstoffen voor de gewassen willen betalen ook de prijs voor voedingsgewassen bepalen.

In de wereld is nog nauwelijks extra cultuurgrond beschikbaar, tenzij men iets vindt om de woestijnen vruchtbaar te maken. De noodzakelijke meeropbrengst voor energiedoeleinden moet dan van een productieverhoging komen en dat is niet vanzelfsprekend. Zelfs genetisch gemanipuleerde zaden kunnen dat aanbodtekort niet oplossen. De grote vraag naar bioproducten verlaagt eveneens de gemiddelde productiviteit in de landbouw. Zo lijkt een prijsstijging van alle akkerbouwgewassen wereldwijd op termijn vanzelfsprekend.

Dankzij die trend gaat de akkerbouw in België betere tijden tegemoet. De boer heeft nu meer mogelijkheden dan vroeger om vrij zijn teeltplan op te stellen. Hij zal de teelt kiezen die de beste marktprijs biedt en kan zich onafhankelijker opstellen tegenover afnemers. De contractteelt in de landbouw zal stabiliseren of afnemen. De akkerboer wordt opnieuw veel zelfstandiger.

29 augustus 2006

Aveve investeert in mestverwerking en groene energie

28/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Naar aanleiding van zijn benoeming tot voorzitter van een Europees verband van agrarische coöperaties peilde Boer&Tuinder bij Aveve-topman Hendrik Soete naar de actuele ontwikkelingen bij 's lands grootste toeleverancier aan de land- en tuinbouwsector. Zo blijkt de integratie van Sanac sneller verlopen te zijn dan voorzien. Intussen beweegt ook een en ander rond de mestcomposteringsinstallatie in Kallo.

Met tuinbouw, sierteelt en deels ook het loonwerk stond Aveve niet sterk in Oost- en West-Vlaanderen. Met de overname van Sanac is dat euvel verholpen. "Door de acquisitie hebben we heel wat knowhow en competenties binnengehaald. Bovendien beschikken we over vier bijkomende logistieke punten in Roeselare, Wervik, Sint-Katelijne-Waver en Lochristi", aldus Soete. "Recentelijk hebben we bijvoorbeeld ook Pregras uit Zevekote overgenomen, waardoor we sterker staan in graszaadvermeerdering".

In de veehouderijtak blijft Aveve niet blind voor de strengere bemestingsnormen in MAP3. Naast investeringen in mestopslag, wil de coöperatie zich ook nadrukkelijker profileren in de mestverwerkingscapaciteit in veedichte gebieden. "Er is een Trevi-installatie in aanbouw bij een loonwerker in West-Vlaanderen en we onderzoeken de haalbaarheid van een biologisch mestverwerkingsproject in Poppel. Verder verwachten we dat de activiteiten van Compofert in Kallo verder groeien", luidt het.

Die groei zal gestimuleerd worden door de bouw van een biogasinstallatie naast de infrastructuur van Compofert. Eind dit jaar moet de biogasproductie operationeel zijn. Bedoeling is om jaarlijks 40.000 ton biomassa om te zetten in voldoende groene energie om het verbruik van 8.000 gezinnen te dekken. De grondstoffen voor de vergisting zullen in hoofdzaak bijproducten van de voedingsindustrie zijn. Het project kost vijf miljoen euro, waarvan Electrabel de helft betaalt.

Tot slot heeft Aveve via zijn participatie in Alco Bio Fuel ook plannen om bio-ethanol te produceren. "Onze aanvraag voor quota is binnen. We gaan ervan uit dat de federale regering de productierechten evenredig zal verdelen", zegt Soete, daarmee ook verwijzend naar de plannen van Südzucker in het Waalse Wanze.

Biobrandstoffen: 32 kandidaten dienen 44 dossiers in

28/08/2006 | Bron(nen): Belga

De Commissie tot erkenning van biobrandstoffen heeft 44 dossiers van 32 kandidaten ontvangen. Het gaat om dossiers voor de productie van ethanol en biodiesel, gespreid over verschillende periodes. De meerderheid van de kandidaten zijn firma's uit België, zo blijkt uit een mededeling van de FOD Financiën.

De Europese oproep tot kandidaten vond plaats op 4 juli. De kandidaten hadden uiterlijk tot maandag 21 augustus de tijd om hun dossier(s) in te dienen. De Commissie zal de dossiers nu bestuderen en een voorstel aan de ministerraad doen. Uiteindelijk moeten zowel voor de bio-ethanol in benzine als voor FAME in diesel minstens twee en hoogstens vier kandidaten gekozen worden.

De wet van 10 juni 2006 over de biobrandstoffen voor de bio-ethanol voorziet een productie van 48 miljoen liter voor de periode van 1 oktober tot 31 december 2007; 250 miljoen liter voor de jaren 2008 tot 2012; en 187,5 miljoen liter voor de periode van 1/1 tot 30/9/2013. Voor FAME of biodiesel gaat het om 286 miljoen liter voor de periode van 1 november 2006 tot 30 september 2007; 475 miljoen liter voor de periode van 1 oktober 2007 tot 31 december 2008; 380 miljoen liter voor de jaren 2009 tot 2012; en 284 miljoen liter voor de periode van 1 januari tot 30 september 2013.

Van de 32 kandidaturen zijn er 10 voor bio-ethanol en 23 voor FAME, één producent heeft zich voor beide producten kandidaat gesteld. 18 firma's zijn Belgisch, 6 Duits, 3 Frans, 2 Italiaans en telkens één Brits, Zwitsers en Nederlands.

23 augustus 2006

Floréac investeert 16,5 miljoen euro in energiezuinig gebouw

22-08-2006 Bron(nen): VILT-nieuwsoverzicht, Het Nieuwsblad

Kantoorruimtes die centraal liggen in het serrencomplex. Een nieuw systeem met regenwater om de tienduizenden planten te begieten. Dat zijn enkele kenmerken van het gloednieuwe Floréac-bedrijfsgebouw in Lochristi, dat minister-president Yves Leterme deze week mocht openen. Het gaat om een investering van 16,5 miljoen euro. Het sierteelt- en distributiebedrijf Floréac telt 400 werknemers en een geconsolideerde omzet van bijna 85,7 miljoen euro.

Leterme loofde de aandacht van Floréac voor de milieuvriendelijke productieprocessen. Het bedrijf is van het eerste uur betrokken bij het Vlaams Milieuplan Sierteelt. Ondermeer daarom kreeg het bedrijf voor de nieuwe investering een gevoelige steun van de Vlaamse regering. Ook het gemeentebestuur deed een duit in het zakje. Omdat de inplanting van het bedrijfsgebouw nu vlakbij twee gewestwegen en de E17 ligt, zal het dorpscentrum van verkeersoverlast gespaard blijven.

De nieuwe inplanting beslaat bijna 20 hectare, de serreconstructie alleen al is goed voor 32.000 vierkante meter en bevat niet alleen een opslag- en transportplaats voor de planten, maar ook kantoorruimtes voor 150 personen. Centraal in het gebouw is er een ruime marktplaats waar klanten - hoofdzakelijk groothandelaars, warenhuisketens en tuincentra - een overzicht van het Floréac-aanbod krijgen.

Floréac specialiseerde zich de afgelopen jaren als een distributiecentrum dat maatrpoducten levert op het vlak van levering, verpakking en etikettering. In het nieuwe bedrijf worden de etikettering en distributie aangestuurd volgens de nieuwste computertechnieken. Laadkarren die van bij de leverancier het bedrijf binnenkomen, krijgen een klem met chip aangeklemd en worden dan, naargelang hun bestemming, via een 1,3 kilometer lang computergestuurd kettingsysteem door het bedrijf gesluisd. ofwel rechtstreeks naar de juiste laadkaai ofwel naar één van de 25 verdeelpunten binnen het bedrijf.

De Floréac-groep omvat meer dan het nieuwe distributiecentrum aan de Beerveldse Baan. Het telt in zijn rangen ook nog Microflor, Hortibreed en ID'Flor, waar onder meer aan veredeling, productie en in vitro-vermeerdering van azalea's en andere potplanten gedaan wordt. Met Aquarelle bedient de groep de sector van de interieurbeplanting van bedrijven.

22 augustus 2006

62% van de Duitsers wil af van kernenergie

Een recente Duitse overheidspoll toont aan dat 62% van de Duitsers de kernuitstapt steunt. De Duitsers plannen die kernuitstap tegen 2021. Zelfs een meerderheid van de conservatieve kiezers is voor de kernuitstap. Nochtans waren de conservatieve politieke partijen tegen de plannen om uit de kernenergie te stappen.

Het persbericht van het Duitse ministerie van Leefmilieu: http://www.bmu.de/atomenergie/downloads/doc/37687.php

21 augustus 2006

Klimaatvriendelijk beleggingsfonds

05-06-2006 | Bron(nen): iNSnet

Triodos Bank lanceert een beleggingsfonds dat belegt in de snel opkomende markt voor duurzame energieprojecten in Nederland en Europa. Het nieuwe Triodos Renewables Europe Fund investeert rechtstreeks in windparken, zonne-installaties, biomassa installaties en kleinschalige waterkracht centrales in Europa.
Beleggers worden via het fonds betrokken bij de opwekking van groene stroom en dragen direct bij aan de vergroting van het aandeel duurzame energie bij onze energieopwekking. Het fonds draagt actief bij aan het halen van de Europese Kyoto doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het nieuwe fonds is door Milieudefensie in het kader van de HIER klimaatcampagne erkend als klimaatvriendelijk financieel product.

Triodos Bank heeft 25 jaar ervaring en is koploper op het gebied van financiering van duurzame energie. De bank vindt de tijd nu rijp voor het lanceren van een Europees themafonds gericht op deze innovatieve sector. Het fonds verwacht op de middellange termijn een effectief rendement voor de belegger van 7% per jaar. Dit gemiddelde jaarrendement is een prognose en gebaseerd op een simulatie over een periode van 10 jaar.

'Duurzame energie heeft de toekomst' aldus Itske Lulof, fondsmanager bij Triodos International Fund Management, de initiator van Triodos Renewables Europe Fund. 'Als belegger ga je een stapje verder dan het kopen van groene stroom en word je mede-eigenaar van een wind- of zonnepark.'

Het fonds zoekt per land naar de beste investeringsmogelijkheden. In België, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ontwikkelt windenergie zich in hoog tempo. Investeringen in zonne-energie zullen vooral plaatsvinden in Zuid-Europa. Daar is de meeste zon, en daarom ook de meeste zonne-energie parken en de meeste kennis op dat gebied. In Duitsland verwacht het fonds vooral te gaan investeren in veelbelovende biomassa projecten. Daarnaast behoren investeringen in bijvoorbeeld Polen en Tsjechië tot de mogelijkheden.

Triodos Renewables Europe Fund is het eerste Europese beleggingsfonds dat Triodos Bank introduceert. Vanwege deze brede Europese aanpak is het fonds gevestigd in Luxemburg als onderdeel van Triodos SICAV II. Deze beleggingsinstelling, inclusief haar subfondsen, staat onder toezicht van de Luxemburgse toezichthouder, de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF). Triodos SICAV II - Triodos Renewables Europe Fund is in Nederland geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het fonds verwacht bij de lancering een omvang van EUR 15 miljoen te bereiken en denkt binnen enkele jaren te groeien tot een fondsomvang van EUR 50 tot 100 miljoen. Het fonds zal in dit najaar ook in België en in 2007 in Spanje worden aangeboden.

18 augustus 2006

Gentse studenten op zoek naar record met ppo-wagen

17/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht

Drie Gentse studenten proberen zondag op het circuit van Nokia Tyres in Finland enkele Belgische records te breken. Met hun Energy 4, een experimentele wagen van 75 centimeter hoog en 3 meter lang, rijden ze mee in de Finnish Mileage Marathon. De wagen rijdt op pure plantaardige koolzaadolie. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Vijf laatstejaarsstudenten Industriële Wetenschappen in Gent waren goed op weg om de wereld te verbazen met hun dieselmotor op plantaardige olie. In het Engelse Rockingham reden ze met hun Energy 4 naar een knappe tweede plaats met een verbruik van één liter olie voor 1.178 kilometer. "We hopen zondag in Finland zowel het Belgische dieselrecord als het record met puur plantaardige olie scherper te stellen", zegt teammanager Lieven Defauw.

Brazilië ziet export van bio-ethanol verdubbelen

17/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, De Volkskrant

Nu de olieprijzen weer pieken, kijkt heel de wereld naar Brazilië voor alternatieven voor de dure en schaarse olie. Geen enkel land produceert zoveel bio-ethanol als Brazilië. De transportsector rijdt er voor 40 procent op het goedje. Dat deze biobrandstof ook in Europa en Amerika erg in trek is, mag Brazilië ondervinden. In de maand juli exporteerde het land 568 miljoen liter ethanol, twee keer zoveel als het jaar daarvoor. En het einde van de groei is voorlopig niet in zicht.

"Ons land kan zijn productie van bio-ethanol in de komende tien jaar verdubbelen naar 31 miljard liter", zegt Eduardo Pereira de Carvalho, voorzitter van Unica, een machtige organisatie van Braziliaanse suikerriettelers. Volgens Unica zouden daarvoor miljoenen hectare weiland moeten veranderen in uitgestrekte plantages met suikerriet. Het aantal ethanolfabrieken, nu zo'n 330, zou volgens het plan uitgebreid worden met een kwart. Dit alles vergt een investering van 8 miljard euro. Energiedeskundige Carvalhal verwacht een snelle groei van de ethanolindustrie in zijn land. "De vraag is er en zal er de komende jaren blijven".

Het heeft niet alleen te maken met de dure olie, maar ook met het klimaatprobleem. Bij de productie en het verbruik van olieproducten komt er relatief veel CO2 vrij, dat de aarde opwarmt. Bio-ethanol is milieuvriendelijker. Her en der zetten overheden vanuit dat oogpunt een beleid op om ethanol toe te voegen aan benzine. Europa mikt op bijna 6 procent in 2010. Japan wil naar 3 procent.

Brazilië profiteert nu van een gok die het meer dan dertig jaar geleden heeft genomen. Vlak na de oliecrisis in 1973 besloot het land zijn afhankelijkheid van geïmporteerde olie te verminderen. Onder leiding van de toenmalige president werd een programma opgezet om de productie van ethanol op te voeren. Grootgrondbezitters werden gestimuleerd om meer suikerriet aan te planten, onder meer via een gegarandeerde suikerprijs. Bedrijven kregen subsidies om ethanolfabrieken te bouwen, autofabrikanten ontvingen een belastingsvoordeel als ze auto's maakten die op hoge percentages ethanol konden rijden en er kwam een verplichting om benzine te mengen met ethanol. Het hele plan kostte miljarden aan investeringen.

Maar midden de jaren '80 ging het mis. Brazilië raakte in een financiële crisis en internationaal begonnen de olieprijzen te dalen. De overheid trok zijn ethanolsubsidies terug. De Brazilianen ontwikkelden als gevolg van de alsmaar goedkoper wordende olie weer een voorkeur voor benzineauto's. De ethanolindustrie had het zwaar. Maar begin deze eeuw begon het herstel door de stijgende olieprijzen. En de productie van ethanol is intussen geoptimaliseerd. In 30 jaar tijd is de opbrengst van een hectare suikerriet meer dan verdubbeld tot 6.000 liter ethanol. Bovendien is in Brazilië 3 jaar geleden de flexi fuel auto geïntroduceerd die bijna op elk mengsel van benzine en ethanol kan rijden.

Voor andere landen wordt het moeilijk om te concurreren met Brazilië. Toch blijft de vraag of het land wel een constante aanvoer van ethanol kan garanderen. En wat als de olieprijzen weer gaan dalen? Carvahal is daar duidelijk over. "Zolang benzine boven de 40 dollar per vat kost - nu liggen de prijzen rond 75 dollar per vat - is ethanol competitief. En ook al zakt de prijs onder die 40 dollar, dan is er nog het ecologisch argument. Landen kunnen hun CO2-uitstoot verminderen door meer ethanol te gebruiken. De wereldwijde vraag naar ethanol zal de komende jaren alleen maar stijgen. Dat is een feit. En Brazilië zal daarvan profiteren".

17 augustus 2006

Biologische landbouw is beter voor klimaat

14-08-2006 | Bron: iNSnet


Vijf Wageningse studenten hebben als afstudeerproject een uitgebreid literatuuronderzoek gedaan naar de verschillen tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Uit het onderzoek blijkt dat, met name door het grote verschil in CO2-uitstoot, de biologische landbouw beter is voor het klimaat.

In het onderzoek zijn vooral factoren als opbrengsten, energiegebruik, CO2-opname in de bodem en biodiversiteit onderzocht. Het literatuuronderzoek is gedaan in opdracht van De Kleine Aarde, het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel.

MONDIALE FOODPRINT
Voedsel en biologische landbouw zijn voor De Kleine Aarde belangrijke speerpunten voor een duurzame leefstijl. Daarom lanceerde het centrum begin 2006 de nieuwe site www.voedselvoetadruk.nl, waar iedereen z’n eigen mondiale ‘foodprint’ kan berekenen. Daarbij wordt nu voor biologische producten 20% reductie op de voetafdruk toegekend. Dat is een voorlopig getal.

In het verleden zijn diverse schattingen gemaakt van het verschil tussen de Mondiale Voetafdruk van de biologische en de gangbare landbouw. Deze schattingen liepen echter nogal uiteen en misten nog een solide wetenschappelijk fundament. In opdracht van De Kleine Aarde heeft de (internationale) groep studenten van Wageningen Universiteit nu dus in kaart gebracht wat wetenschappers al over het verschil in de Voetafdruk van beide systemen hebben gepubliceerd. De resultaten hebben ze gepubliceerd in het rapport ‘The Global Footprint of Farming’.

Wat direct opvalt is, dat er al veel meer onderzoek gedaan is naar biologische systemen in Europa en Noord-Amerika dan in de rest van de wereld. Omdat zaken als bodemeigenschappen en klimaat grote invloed hebben op het resultaat (van beide systemen), is het niet mogelijk om de resultaten van deze twee delen van de wereld als een algemene richtlijn voor de hele wereld te gebruiken. Daarom is er nog geen algemene conclusie getrokken over het verschil in Voetafdruk wereldwijd.

Over het algemeen kan wel gesteld worden dat in de twee genoemde continenten de opbrengsten uit de biologische landbouw gemiddeld wat lager liggen dan in de ‘conventionele’ landbouw, hoewel er grote verschillen qua opbrengst naar voren gekomen zijn. Met name in droge jaren zijn de opbrengsten van de biologische landbouw zelfs (veel) hoger! Ook opmerkelijk is dat de opbrengsten na enkele jaren omschakeling naar de biologische landbouw langzaam maar zeker stijgen.

ENERGIEGERUIK EN KOOLSTOF BINDING
Qua energiegebruik is de biologische landbouw aanzienlijk gunstiger dan de gangbare landbouw, want het gebruik ligt gemiddeld 30% lager. Tevens heeft de biologische landbouw als voordeel dat in deze systemen een grotere opname van koolstof in de bodem gevonden is. Dat betekent een aanzienlijk verschil in CO2-uitstoot (37-50%).
Daarnaast is uit het literatuuronderzoek gebleken dat biologische landbouw beter is voor de biodiversiteit dan de gangbare landbouw.

Hoewel deze conclusies voorlopig zijn en er nog veel nader onderzoek nodig is, benadrukt De Kleine Aarde het belang van meer biologische landbouw in het licht van het klimaatprobleem. In samenwerking met de Wageningse Universiteit en de Universiteit Utrecht wordt aan daarom aan vervolgonderzoek gewerkt.

Het rapport: The Global Footprint of Farming, by Adungna D. Bote, Steph Buijs, Diana van Dijk, Vera Espindola Rafael and Byjesh Katterkandi, Wageningen, 2006.

Rotterdam voert debat nieuwe energie en innovatieve mobiliteit

16-08-2006 | Bron(nen): iNSnet

Rotterdam is de 'place-to-be' als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van nieuwe vormen van energie. Op zaterdag 19 augustus discussiëren veertig experts uit de autoindustrie, wetenschap, politiek en bedrijfsleven over nieuwe energie en innovaties in mobiliteit, en de rol die Rotterdam daarin kan spelen. Een van deze experts is voormalig astronaut Wubbo Ockels. Aansluitend wordt op zondag 20 augustus een wereldsnelheidsrecordpoging gedaan om met een op waterstof aangedreven racewagen van Formule Zero in het Guinness Book of Records te komen tijdens het Formule 1 evenement Bavaria City Racing

Rotterdam zoekt actief naar manieren om op duurzame wijze te blijven voldoen aan de toenemende energievraag en de toenemende vraag naar mobiliteit. Internationale ontwikkelingen zoals de hoge prijzen van olie en gas, spelen daarbij een belangrijke rol. Om een antwoord te geven op dit vraagstuk worden er steeds meer nieuwe technologieën voor duurzame mobiliteit ontwikkeld. Zo zijn er alternatieve brandstoffen beschikbaar zoals ethanol en biodiesel. Het is echter de vraag of deze nieuwe technologieën commercieel interessant genoeg zijn om op grote schaal toegepast te worden. De experts gaan hierover vanaf 14.00 uur een uitdagend debat aan. Dat gebeurt op de 8e etage van het party- en congrescentrum Engels, Stationsplein 45 in Rotterdam.

Verkoop van pure plantenolie geen vanzelfsprekendheid

14-08-2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht

Landbouwer Louis Janssens uit Lier heeft zopas zijn tweede koolzaadoogst binnengehaald. De bedoeling is om de olie die hij uit de zaden perst, als brandstof te verkopen. Probleem: de olie van de eerste oogst is nog maar voor de helft verkocht. "Voorlopig wacht ik nog maar even met persen", zegt Janssens. De Standaard concludeert dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om pure plantenolie aan de man te brengen.

Janssens verkoopt de plantenolie aan een tiental automobilisten uit de buurt, en levert ook aan het Gentse bedrijfje Green Energy Creations, dat in september het eerste ppo-tankstation van België opent. Het station zit nu nog in de proeffase. "We hopen gebruik te kunnen maken van de accijnsvrijstelling waarvan ppo sinds april kan genieten", zegt Michel Dhoore van Green Energy Creations. Die vrijstelling maakt plantenolie in theorie goedkoper dan fossiele brandstof. Dhoore vraagt er 99 cent per liter voor.

Maar aan de accijnsvrijstelling zijn voorwaarden verbonden die een grootschalige doorbraak van de brandstof in de weg staan. Zo geldt ze alleen wanneer de brandstof rechtstreeks van de boer aan de consument wordt verkocht. Een tankstation bevindt zich dus al op de rand van hetgeen de wetgever toelaat. "De olie blijft eigendom van de boer totdat ze verkocht wordt", zegt Dhoore. "Wij vragen alleen een commissie. Zo voldoen we aan de wettelijke eis".

De grootste Vlaamse handelaar in pure plantenolie, het toepasselijk genaamde Plantenolie bvba uit Ravels, kan geen gebruik maken van de accijnsvrijstelling omdat het zijn olie uit Duitsland invoert. "Vlaamse boeren kunnen niet de hoeveelheid en kwaliteit leveren die ik nodig heb", zegt initiatiefnemer Luc Jansens. Hij heeft in drie maanden tijd 25.000 liter verkocht. Ter vergelijking: landbouwer Louis Janssens heeft in een jaar tijd 4.000 liter afgezet, waarvan 1.000 liter via Green Energy Creations.

Plantenolie bvba moet wegens de accijnsheffing ongeveer 1,17 euro voor een liter plantenolie vragen. Het prijsvoordeel met gewone diesel valt daarmee weg. "Daardoor is het voor gewone particulieren niet interessant", geeft Jansens toe. Hij levert onder meer aan steden en gemeenten die hun wagenpark milieuvriendelijker willen maken. Luc Jansens pleit ervoor om alle pure plantenolie vrij te stellen van accijns, ook die uit het buitenland. Maar dan valt uiteraard het voordeel voor de Vlaamse boeren weg.

Stevenen we af op natste augustus ooit?

16-08-2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Het Laatste Nieuws

"De zomer herpakt zich niet meer. Vóór 1 september verwacht ik geen beterschap. Al wordt het minder nat en een tikje warmer dan de eerste helft van augustus". Dat zegt weerman Eddy De Mey in Het Laatste Nieuws. Terwijl vorige maand nog steen en been geklaagd werd over de droogte, stevenen we nu af op de natste augustus ooit. Het record dateert van 1850, met 197 liter. "Normaal valt er in de hele maand 75 liter neerslag. In Ukkel zitten we nu al boven de 100 en in het Waasland viel er al liefst 232 liter regen", aldus De Mey.

De volgende dagen wordt het ietsje warmer, maar op droog weer hoeven we niet te rekenen. Voor de landbouw is dit een heel slecht scenario. De lente was al te koud, vervolgens kwam er extreme hitte en droogte en nu is er opnieuw teveel water. Voor de aardappeloogst bijvoorbeeld is dit rampzalig. Door de hitte lag de opbrengst al 25 procent lager, nu zal de hevige regen ook nog eens zorgen voor doorwas.

Ook de horeca, die zich vorige maand nog in de handen wreef, zucht diep. De terrasjes zijn opgeborgen, de portefeuilles van de toeristen blijkbaar ook. In de pretparken liggen de bezoekersaantallen tot 20 procent lager dan vorig jaar. Wie wel tevreden is met dit weer zijn de bioscoopuitbaters en de touroperators. Die laatste verkopen door het gure weer van de voorbije weken tot 20 procent meer last-minute reizen.

VREG: "Steeds meer en grotere zonnepanelen"

15-08-2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Belga

Het aantal geïnstalleerde fotovoltaïsche installaties of zonnepanelen neemt sterk toe en de installaties worden vooral veel groter. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Wie zonnepanelen installeert, kan bij de VREG groenestroomcertificaten aanvragen. Die zijn een bewijs dat milieuvriendelijke stroom wordt opgewekt. De netbeheerders moeten die certificaten opkopen. Zo kan de installatie van de panelen worden terugverdiend.

Uit de aanvragen voor groenestroomcertificaten blijkt dat de zonnepanelen aan belang winnen. Dat zegt VREG-gedelegeerd bestuurder André Pictoel. "Indien men de cijfers voor het eerste halfjaar extrapoleert voor 2006, zijn er 10 pct meer installaties dan vorig jaar", stelt Pictoel.

Opvallend is dat de installaties veel groter worden. "In vergelijking met vorig jaar is er 70 tot 80 pct meer aan vermogen", aldus nog Pictoel. Dat wijst er op dat de zonnepanelen ook ingang vinden bij KMO's. De VREG heeft aanvragen voor installaties van 50 kW. Ter vergelijking: bij zonnepanelen van particulieren gaat het om zo'n 2 kW. De VREG verwijst bijvoorbeeld naar een installatie bij de Limburgse tuinbouwveiling in Herk-De-Stad.

16 augustus 2006

Iedereen in Brazilië rijdt op alcohol

16/08/2006 | Bron(nen): NRC.nl

Nu de olie duur is kijkt de wereld naar het Braziliaans succes met ethanolethanol

Brazilië heeft een alternatief voor de dure benzine. Ethanol. De transportsector rijdt er voor 40 procent op. Nu ook het buitenland meer ethanol wil, gaat Brazilië zijn productie fors opvoeren.

Door onze redacteur Marcel aan de Brugh

De benzine is zelden zo duur geweest, maar in Rio de Janeiro tankt Caio Carvalhal met een glimlach. De zwarte Volkswagen Fox die hij vorig jaar heeft gekocht, rijdt voornamelijk op ethanol die is gemaakt uit Braziliaanse suikerriet. En in zijn land is ethanol op het moment een stuk goedkoper dan benzine. "30 tot 40 procent, afhankelijk van de provincie waar je tankt", zegt energiedeskundige Carvalhal via de telefoon. Met elke volle tank bespaart hij zich ongeveer 15 euro. En met hem de honderdduizenden Brazilianen die eenzelfde soort auto rijden.

:: lees het volledige artikel

14 augustus 2006

(Nul-)energie reclamebak Gulpener Bier

08-08-2006 | Bron(nen): iNSnet, Ecoview

Ecoview bv heeft in samenwerking met de Gulpener Bier brouwerij een (nul-)energie lichtbak ontwikkeld. De bestaande verlichting in de bak is vervangen door high power led's welke met een speciale bron worden aangestuurd. Hierdoor is het energieverbruik met ca. 30% gedaald. Verder is de lichtbak voorzien van 2 zonnepanelen van elk 30 Wp en een speciaal ontwikkelde net-inverter. De op maat gemaakte zonnepanelen zijn in de vorm van een dak op de lichtbak geplaatst.

Overdag wordt de opgewekte zonnestroom aan het electriciteitsnet geleverd, 's avonds als de led-verlichting brandt wordt de benodigde energie weer uit het electriciteitsnet gehaald. Het electriciteitsnet wordt op deze wijze als buffer gebruikt. Afhankelijk van de locatie waar de lichtbak is opgehangen komt de opgewekte zonne-energie overeen met het verbruik van de led-verlichting. De led-verlichting heeft een levensduur van 10-12 jaar bij een brandduur van 12 uur per dag. Hierdoor is het onderhoud nihil.

08 augustus 2006

Duitse boeren ontstemd over accijns op biodiesel

07/08/2006 | Bron(nen): Vilt-nieuwsoverzicht, Agrarisch Dagblad

De geroemde ­productiecapaciteit van biodiesel in Duitsland is gebouwd op drijfzand als de po­litici in Berlijn de bijmengplicht niet drastisch opschroeven. Die waarschuwing geeft de Ufop, de syndicale organisatie die zich bekommert om de oliehoudende gewassen. Vorige week werd in Duitsland de nieuwe accijnsregeling van kracht. Tot 1 augustus kon biodiesel belastingvrij worden getankt.

De accijnsvrijstelling is inge­ruild voor een bijmengplicht, die echter pas op 1 januari 2007 ingaat. De hoeveelheid biodiesel die dan aan gangbare diesel moet worden toe­gevoegd is volgens de Ufop echter veel te gering. Omgerekend naar het volume gaat het om 5 procent, maar dat betekent dat de Duitse biodieselmarkt volgend jaar slechts 1,5 miljoen li­ter behoeft. De binnenlandse productieca­paciteit is momenteel twee keer zo groot.

Met name de jongste jaren werd fors geïnvesteerd in een uitbreiding van de productiecapaciteit omdat de Duitse transportsector dankzij de accijnsvrijstelling heel snel op de kar van de biodiesel is gesprongen. Het koolzaadareaal is opgelopen tot ruim 1,4 miljoen hectare. De nieuwe ingreep zet die trend op de helling. "Vertrouwenwekkend is anders", fulmineren de boeren. Reden voor de herinvoering van de tax is het hardnekkige tekort op de Duitse staatsbegroting.

07 augustus 2006

Olie uit zand is niet ideaal, maar onontkoombaar

01-08-2006 | Bron: iNSnet

De hoge olieprijs maakt het winnen van olie uit zand steeds rendabeler. Maar het blijft duur en het milieu is er niet bij gebaat.

In de toekomst zal steeds meer olie uit zand komen. Terwijl de olievelden in het Midden-Oosten leger raken, ligt er in het noorden van Canada nog genoeg. Dit zit alleen niet in olievelden, maar is vermengd in zandlagen. Op uitgestrekte zwarte teergronden kleeft dikke olie aan zandkorrels. Die twee scheiden is een moeilijke en dure klus.

Maar de hoge olieprijs maakt veel goed. Sinds enkele jaren werkt Shell daarom samen met Chevron Canada en Western Oil in het Canadese Athabasca teerzandproject. Daar graven ze de grond af en filteren de olie eruit. Momenteel halen ze daarmee iedere dag 155.000 vaten olie van 159 liter per vat uit de grond.

:: lees het volledige bericht

Steeds meer gemeenten 'vergroenen', nu Groningen en Waalwijk

04-08-2006 | Bron: iNSnet

Steeds meer gemeenten in Nederland kiezen ervoor om uitsluitend nog duurzame energie in te kopen. Groningen en Waalwijk zijn twee van de laatste gemeenten in dat rijtje, zo hebben de beide gemeentebesturen recent bekend gemaakt. In de regio Breda werken twaalf gemeenten ondertussen samen aan projecten die tot doel hebben de productie van duurzame energie te stimuleren.
Eerder kozen bijvoorbeeld de gemeenten Delft en Gouda (Intergas) en elf gemeenten in Drenthe (Rendo) er al voor om hun elektriciteit geheel of gedeeltelijk groen in te kopen, zo blijkt uit het overzicht van de collectieve inkoopcontracten van Energeia.

:: lees het volledige bericht

Plannen voor biodiesel en groene stroom in Gistel

06/08/2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht, Het Laatste Nieuws

Het bedrijf Flanders Bio Fuels uit Gistel heeft een milieuvergunning op zak om groene elektriciteit en biodiesel te produceren op basis van plantaardige afvalolie en koolzaadolie. Het concept is uniek in België omdat zowel de vrijgekomen warmte als het restafval hergebruikt worden en een eigen labo de samenstelling van de producten onderzoekt. Het gaat om een investering van tien miljoen euro.

Flanders Bio Fuels werd begin 2005 opgericht door ingenieur Stefaan De Coninck. Het is een familiebedrijf dat nu vijf mensen tewerkstelt. "Ons bedrijf gaat groene elektriciteit produceren op basis van plantaardige afvalolie en koolzaadolie. Onder andere palmolie en zonnebloemolie of bijvoorbeeld visolie en frituurolie kunnen gebruikt worden. We zullen ons bevoorraden bij lokale landbouwers, maar ook in het buitenland", zeggen zaakvoerder Stefaan De Concink en adviseur Peter Allaert.

"In ons bedrijf worden zaden uitgeperst en in ons labo op hun samenstelling gecontroleerd. De moeilijkheid is een samenstelling te maken die aan de Europese normen voldoet. We zullen over een opslag van 2,5 miljoen liter olie beschikken. Van de geproduceerde mengsels is een deel bestemd voor biodiesel. De rest wordt verbrand door dieselmotoren. Die drijven een warmtekrachtkoppeling aan die elektriciteit produceert. In één jaar willen we tien megawattuur produceren, genoeg om heel Gistel van elektriciteit te voorzien. Op termijn willen we dat verdubbelen", aldus de initiatiefnemers.

De warmte die de dieselmotoren afgeven, zal van pas komen om producten te drogen die nodig zijn om de biodiesel aan te maken. Ook het afval, de filterkoek van de koolzaadpersing, krijgt een tweede leven en zal dienst doen om alternatieve brandstoffen te maken. In oktober of november wil het bedrijf starten met de productie van biodiesel. Vanaf februari 2007 zou elektriciteit geleverd kunnen worden. In het eerste jaar wil het bedrijf vijftig mensen aannemen. Op termijn zouden er 250 mensen kunnen werken.

02 augustus 2006

CO2 quota plans: EU threatens legal action against latecomers

2 augustus 2006 | Bron: Euractiv.com

Diplomats in the Council of Ministers have started assessing the national allocation plans (NAPs) submitted in time for the second phase of the emissions trading scheme, the EU's flagship policy to reduce CO2 emissions blamed for global warming. Their workload, however, is scarce. Only 7 EU member states have submitted their plans so far, almost one month after the 30 June deadline: the UK, Luxembourg, Germany, Poland, Lithuania, Estonia and Ireland.

"We are in the process of preparing letters"
to launch legal action against countries which have not submitted their plans in time, said the Commission's environment spokesperson Barbara Helfferich. The letters "will be sent out next week or the week after," she told EurActiv.

The Commission said it will try to group the decisions to approve or reject the plans after all have been handed in. This process will start "at the beginning of October 2006 at the latest," Helfferich said, with a final decision due before the end of the year. In the meantime, EU member states are given a chance to comment on each others' plans and negotiate their individual emissions caps with the Commission.

But environmental NGOs have already expressed concern. "Not only the delay, but the flimsiness of most National Allocation Plans shows that European countries are underestimating the urgent need to fight climate change," said Delia Villagrasa, Emissions Trading expert at WWF European Policy Office.

Stavros Dimas, the EU's environment Commissioner, said on 22 June that the Commission's decision on the second round of NAPs "will have to ensure that member states are on track to meet their individual emission target". He said the CO2 emissions data submitted by member states this year will be instrumental in assessing the plans for the second trading period, which will run from 2008 to 2012 to coincide with the objective of the Kyoto Protocol.

Winst papierfabrikant Crown van Gelder schrompelt ineen door energiekosten

2 augustus 2006 | Bron: E-ditie Grootzakelijk week 31

Winst papierfabrikant Crown van Gelder schrompelt ineen door energiekosten
De winst van papierfabrikant Crown van Gelder is sterk gedaald in het eerste half jaar van dit jaar, onder meer door gestegen energiekosten. De energiekosten verdubbelden bijna, waardoor de onderneming EUR 2,8 mln meer moest uitgeven. Daarnaast zijn celstoffen ook veel duurder geworden.

De nettowinst daalde hierdoor van EUR 4,8 mln in de eerste helft van vorig jaar naar EUR 0,9 mln nu. Crown van Gelder had eerder al gemeld dat zwakke marktomstandigheden gecombineerd met een forse toename van de energiekosten dit jaar zouden resulteren in een significant lagere winst dan de EUR 8,1 mln euro van vorig jaar.

"In de afgelopen maanden zijn de prijzen voor celstoffen, de belangrijkste grondstof voor onze producten, nog verder gestegen. Dat geldt ook voor energiekosten", lichtte bestuursvoorzitter Mees Hartvelt van Crown van Gelder de forse winstdaling toe.

Hartvelt ziet het nog niet zo somber in omdat hij de prijzen in september, net als andere fabrikanten, met 5% gaat verhogen. De bedrijven kunnen dat doen vanwege het verdwijnen van overcapaciteit en de gestegen vraag naar papier in Europa. Hartvelt is tevreden met de huidige marktgroei van 4 à 5%.

Dure olie stuwt zoektocht naar alternatieven

01/08/2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht, De Tijd

De peperdure olie zorgt voor een rush naar alternatieve brandstoffen. De prijs voor palmolie spurtte maandag naar het hoogste peil in twee jaar. Palmolie wordt gebruikt als basis voor biodiesel. Door de almaar hogere olieprijs stijgt ook de interesse voor wind-, water-, kern- en zonne-energie. Oude steenkoolmijnen worden opnieuw geopend en zelfs oliewinning uit zandsoorten en houtafval raakt rendabel. Experts menen dat de zoektocht naar alternatieven voor olie de volgende jaren nog verhevigt.

De olieprijs in Londen steeg maandag met ongeveer 2,43 procent tot 75,17 dollar per vat. Daarmee komt de prijs in de buurt van het record van 77,27 dollar midden juli. Vorig jaar kostte een vat ruwe olie gemiddeld 56 dollar. Steeds meer consumenten en overheden zoeken naar goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven. Maleisië en Indonesië, twee van de belangrijkste producenten van palmolie, beslisten minstens 40 procent van de geproduceerde palmolie om te zetten in biodiesel.

Het Duitse vakblad Oil World verwacht dat de wereldwijde vraag naar biodiesel toeneemt van 5,7 miljoen ton vorig jaar tot 13,5 miljoen ton volgend jaar. Steeds meer landen maken het gebruik van biobrandstoffen verplicht. "Door de sterke vraag naar plantaardige oliën als alternatief voor aardolie, zal de vraag volgend jaar 7 miljoen ton hoger liggen dan het aanbod van 153 miljoen ton", zegt analiste Pascale Weber van KBC Securities. Ze verwacht een verdere klim van de prijzen. De Belgische plantagegroep Sipef liet maandag een recordkoers noteren. Sipef haalt 70 procent van zijn inkomsten uit palmolie.

Ook andere alternatieve energiebronnen scoren wegens de dure olie erg goed. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden oude steenkoolmijnen heropend. In België bestaan geen plannen om de Limburgse mijnen opnieuw te ontginnen, hoewel er nog altijd steenkool in de grond zit. Canada kiest voor de ontginning van zijn teerzand en de omzetting van houtafval om olie te winnen. Dat zijn processen die alleen rendabel zijn bij olieprijzen boven 50 dollar per vat. Daarnaast maakt kernenergie een comeback. België plant nog altijd een uitstap, maar de hoge olieprijs zal de factuur daarvan bijna onbetaalbaar maken.