07 november 2006

Wereld riskeert "vuile" en "dure" energietoekomst (rapport IEA)

07/11/2006 | Bron(nen): Belga, AFP/DPA

De wereld riskeert tegen 2030 te moeten afhangen van "vuile, onzekere en dure" energie. Dat blijkt dinsdag uit het rapport "World Energy Outlook 2006" van het internationaal energieagentschap IEA.

Volgens het energieagentschap blijkt uit de huidige trends dat de vraag naar energie tegen 2030 zal stijgen met 53 procent. Meer dan 70 procent van de energieconsumptie wordt door industrielanden onder leiding van China en India voor hun rekening genomen.

De invoer van olie en gas zal wellicht nog sneller groeien dan de vraag. Volgens het IEA zal de vraag naar olie in 2030 116 miljoen vaten per dag bedragen, vorig jaar zaten we aan 84 miljoen vaten per dag. Uit het rapport blijkt ook dat China voor 2010 de Verenigde Staten van de troon zal stoten als 's werelds grootste CO2-vervuiler.

"Maar als regeringen zich aan hun belofte houden om betere en meer efficiënte energiebronnen te voorzien, zou de vraag met 10 procent verminderd kunnen worden", aldus het rapport.

Als mogelijke oplossing haalt het energieagentschap het gebruik van kernenergie aan.

"Het rapport toont met behulp van berekeningen op basis van de huidige trends aan dat de energietoekomst er vuil, onzeker en duur uitziet", zegt Claude Mandil van het IEA. "Maar het toont ook aan dat er met een beter beleid een propere, slimme en competitieve toekomst kan komen."

In het rapport werd rekening gehouden met twee scenario's. In het eerste, Business As Usual, wordt gewaarschuwd voor een blijvende stijging van de vraag naar fossiele brandstoffen waardoor de CO2-uitstoot zeker tot 2030 zou blijven toenemen indien de
beleidsmakers geen actie ondernemen. Het energieagentschap berekende dat in geval van het eerste scenario de vraag naar primaire energie tegen 2030 met ongeveer 53 procent zal toenemen. De fossiele brandstoffen vertegenwoordigen in totaal 83 procent
van die stijging.

Langs de andere kant werd een tweede scenario, Alternative Policy Scenario, onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat door een aangepast beleid de vraag naar energie met 10 procent kan worden teruggedrongen tegen 2030. Dit scenario, aldus het energieagentschap, zou ook de CO2-uitstoot met 16 procent verminderen.

Voorts haalt de IEA ook een oplossing aan voor het energieprobleem. "Kernenergie kan een belangrijke rol spelen in het minder afhankelijk worden van ingevoerd gas en een oplossing bieden voor de hoge CO2-uitstoot", luidt het.

Volgens het internationaal energieagentschap kan de globale capaciteit van kerncentrales van 368 gigawatt in 2005 stijgen naar 519 gigawatt in 2030. De bijkomende kerncentrales zouden bovendien ook minder gevoelig zijn voor de stijging van de olieprijzen.

Nog in het rapport staat te lezen dat biobrandstoffen in de toekomst een steeds belangrijkere rol zullen spelen inzake wegvervoer. In 2030 zouden de biobrandstoffen 7 procent van de totale consumptie vertegenwoordigen.

Het rapport besluit met de conclusie dat het tweede, alternatieve scenario "de drie voornaamste doelstellingen van een goed energiebeleid zou waarmaken". "Het gaat daarbij om een betere veiligheid, meer milieubescherming en een verbeterde economische efficiëntie", luidt het.

Geen opmerkingen: