17/11/2006 | weekoverzicht NatuurTotaal
Tegenover het station van Leeuwarden prijken binnenkort walnootbomen. Ze moeten passanten bewust maken van het veranderende klimaat door de grote CO2-uitstoot. De organisatie spreekt van "een ludiek billboard".
Leeuwarden is de eerste Nederlandse gemeente die de zogenaamde klimaatbosjes gaat planten, op 17 november. Het idee komt van Landschapsbeheer Nederland en De Landschappen. Hun doel: minimaal 600 klimaatbosjes planten.
Het klimaatbosjesproject is onderdeel van de campagne Hier.nu, waarin 38 goede doelen samenwerken. Hier.nu wil consumenten, bedrijven en overheden bewustmaken van het klimaatprobleem en hen stimuleren de CO2-uitstoot terug te dringen.
De walnootbosjes bieden daartoe een eerste aanzet. "Bomen binden CO2 in hun hout”, licht Paul Jacobs van Landschapsbeheer Nederland toe. "Pas bij verbranding van het hout komt die stof weer vrij.”
Omdat walnoothout uitermate duurzaam is, legt het CO2 extra lang vast, minstens honderd jaar. "Daarmee stellen we opname van CO2 in de lucht zo lang mogelijk uit.”
Elders op de wereld, bijvoorbeeld in de tropen, worden hele bossen geplant om de grote hoeveelheden koolstofdioxide te compenseren, maar in Nederland is daar geen ruimte voor. De klimaatbosjes hebben dan ook vooral een symbolische en waarschuwende functie. "Zie het als een ludiek billboard.”
De walnootbomen, steeds drie, zes of negen stuks, worden in een driehoekvorm geplaatst. "Op die manier vallen ze op. Nederlanders planten zelden in een driehoek”, zegt Jacobs. "Mensen moeten ze gaan herkennen. 'O ja, we moesten iets doen aan het klimaat', denkt een voorbijganger dan.”
Landschapsbeheer wil naast gemeenten ook bedrijven en kinderboerderijen benaderen voor de aanplant van klimaatbosjes.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten