07 november 2006

Klimaatverandering bedreigt duizenden erfgoedsites VN

07/11/2006 | Bron(nen): Belga, DPA

Duizenden natuurlijke en culturele erfgoedsites van de Verenigde Naties gaan verloren aan de gevolgen van de klimaatverandering als er niet dringend maatregelen genomen worden om ze te beschermen. Dat hebben experts gezegd op de tweede dag van de VN-klimaatconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Volgens de experts van het Stockholm Environment Institute (SEI) worden de erfgoedsites vaak vergeten in het debat over klimaatverandering, terwijl hun teloorgang een belangrijk aantal mensen wereldwijd zou beïnvloeden. "We moeten ons beraden over hoe we de beschermde sites kunnen beheren. De nationale parken van vandaag kunnen er morgen niet meer zijn", zo zei Achim Steiner, de directeur van het VN-milieuprogramma.

Volgens het rapport van het SEI kan de verandering die veroorzaakt wordt door de hogere temperaturen -meer regenval, overstromingen, verhoging van het zeeniveau- een grote bedreiging vormen voor de 100.000 geregistreerde erfgoedsites.

De komende twee weken praten zo'n 6.000 deelnemers uit tientallen landen over het klimaat en over maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering terug te dringen.

Geen opmerkingen: