03 november 2006

Broeikasgassen bereiken recordniveau

03/11/2006 | Bron(nen): Belga, DPA

Het gehalte aan schadelijk CO2-gas in de atmosfeer is nog nooit zo hoog geweest dan in 2005. Dat blijkt uit een rapport van de World Meteorological Organization (WMO) dat vrijdag werd gepubliceerd.

Uit de gegevens blijkt bovendien dat de broeikasgassen ook de komende jaren zullen blijven stijgen. Het niveau van koolstofdioxide (CO2) en distikstofoxide (N2O), die vrijkomen bij verbranding van fossiele brandstoffen, steeg vorig jaar met 0,5 en 0,2 procent.

Het gehalte aan broeikasgassen in de lucht gaat in stijgende lijn sinds de Industriële Revolutie. De recente maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan zijn ontoereikend, zegt de WMO. "Het huidige Kyoto-protocol is niet voldoende om de broeikasgassen te stabiliseren", zegt de organisatie. "Het zal misschien de stijging wel afremmen, maar een daling zit er niet in."

Volgens de WMO moeten er drastische maatregelen worden genomen die enkel mogelijk zijn in een internationale samenwerking. Volgende week vindt een internationale conferentie over klimaatverandering plaats in Nairobi.

Geen opmerkingen: