08/11/2006 | Bron: Vilt-nieuwsoverzicht, Agrarisch Dagblad
De klimaatverandering is een belangrijk aandachtspunt in het toekomstige dierziektebeleid van de Europese Unie. Dat zei Europees commissaris Markos Kyprianou dinsdag tijdens een conferentie in Brussel. Kyprianou noemde de blauwtongziekte in Noordwest-Europa als één van de voorbeelden van dierziekten die oprukken door de opwarming van de aarde. Hij verwacht dat de komende jaren nog meer dierziekten uit warme landen in Europa uitbreken.
Bernard van Goethem, directeur-generaal van het commissariaat van Kyprianou, benadrukte daarom het belang van strengere Europese grenscontroles en een grotere alertheid in verband met besmettelijke dierziekten. Hij vindt het belangrijk dat nieuwe uitbraken zo snel en gecoördineerd mogelijk de kop ingedrukt worden.
Directeur Bernard Vallet van de organisatie OIE meent juist dat de oude focus op nationale grenzen en grenscontroles moet verlaten worden, wil de wereld een antwoord hebben op de dreiging van nieuwe dierziekten. "Gaat het om ziekten die ook op de mens overdraagbaar zijn, dan is publieke financiering nodig", vindt hij. Voor pure dierziekten moet volgens hem enkel de landbouw opdraaien.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten