09 november 2006

Sardienen in de Noordzee?

09/11/2006 | Bron(nen): 6minutes

«We ontdekken steeds vaker vissoorten die uit warmere wateren uit de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee afkomstig zijn», zei zeebioloog Harald Asmus in een gesprek met het Duitse persagentschap. Bij zijn onderzoek op het eiland Sylt in een afdeling van het Alfred-Wegener-Instituut (AWI) van Bremerhaven, stelde Asmus bovendien de achteruitgang van de inheemse vissoorten vast. «Als de opwarming van de Noordzee aanhoudt, zal dit proces zich voortzetten», zei hij.

Andere tekenen voor de klimaatsverandering is volgens Asmus ook de langzame stijging van de gemiddelde temperatuur van het Noordzeewater. «De afgelopen 18 jaar is het water steeds warmer geworden, de langste opwarmingsperiode sinds het begin van de noteringen 130 jaar geleden.»

Alhoewel het bij de stijging slechts om tienden van een graad gaat en in totaal nog geen twee graden, reageren de organismen al op de verandering. «Bepaalde vissoorten zoals de platvissen trekken naar diepere en koudere wateren, andere soorten zoals de kabeljauw trekt naar het noorden», zei de zeebioloog. Vanuit de andere richting trekken steeds meer vissoorten uit de zuidelijkere en warmere wateren de Noordzee binnen. «We hebben hier zelfs al sardienen ontdekt», verklaarde Asmus.

Exotische wezens zoals de Pacifische oesters vonden intussen zo'n goede condities in de Noordzee dat ze stilaan de tot nog toe daar dominerende mosselen verdrijven. Rampzalig is volgens Asmus het tempo waarin de verandering zich voltrekt. «De soorten maken geen kans om zich aan de nieuwe levensomstandigheden aan te passen en kunnen alleen maar uitwijken.»

Geen opmerkingen: