26 april 2007

Warmtekrachtkoppeling beter voor klimaat dan nucleaire optie

24/04/2007 | Bron(nen): ENDS Europe DAILY 2307

Warmtekrachtkoppeling gebaseerd op gas, die zowel warmte als elektriciteit opwerkt, stoot minder CO2 uit dan nucleaire alternatieven die dezelfde dienst leveren, blijkt uit een studie van het Duitse minister van Leefmilieu, die dinsdag werd vrijgegeven.

De conclusies van deze studie zullen uiteraard het internationale debat over de rol van kernenergie in het klimaatbeleid voeden. Net als het nationale debat over de kernuitstap. "We hebben geen bijkomende kerncentrales nodig om het klimaat te reden, we hebben meer warmtekrachtkoppeling nodig" aldus milieuminister Sigmar Gabriel.

De studie werd opgesteld door het Öko-Institut, dat de emissies over de ganse levenscyclus heeft berekend voor hoogefficiënte warmtekrachtkoppeling op gas. Die werden vergeleken met de emissies van kerncentrales, waarbij ook de hele nucleaire keten werd bekeken, inclusief het delven van het uranium, en de aparte warmtebehoefte van consumenten die niet aangesloten zijn op WKK-installaties.

Omdat huishoudens die elektriciteit afnemen van kerncentrales normaal gezien olie of gas gebruiken voor hun verwarming, komende onderzoekers uit op globale emissies tot 772 gram CO2 per kilowattuur(g/kWh). Emissies van warmtekrachtkoppelinginstallies komen uit opt 747g/kWh.

De studie vergeleek ook de emissies van kerncentrales op zich (31-61g/kWh) met emissies van verschillende hernieuwbare technologieën als wind (23g/kWh), waterkracht(39g/kWh) en PV-panelen (89g/kWh).

Geen opmerkingen: